013: Kuorma


<-- 012: Rouva Aguina - 014: Matalan teknologian ratkaisut-->

"Oletkin siis... bloggaaja?"
- Leonid oivaltaa Julienin ammatin

 


Coventry,| perjantai 24.9. 27 CL


Coventryn vapaaotteluliigan finaaliottelu käydään. Kehässä mittaa toisistaan ottavat kiinalainen Moy Yat-sen ja indonesialainen Purnadi Djambek. Ottelua saapuu seuraamaan valtaosa coventrylaisista uhkaavasta sateesta huolimatta.

Taistelijat ovat melko tasaväkisiä, mutta kolmannessa erässä Moy Yat-sen saa viimein kiinni Purnadista ja hakkaa tämän kanveesiin. Hänet julistetaan voittajaksi. Yleisö hurraa, vedonlyöntirahat vaihtavat omistajaa ja etenkin kiinalaiset ovat voitonhuumassa. Moy Yat-sen käpälöi erätyttönä toiminutta Josephinea ja tämän maoripuoliso Taua Teua ei katso tätä hyvällä.

Ottelun jälkeen kylä viettää yleistä juhlailtaa. Sayid käy kertomassa hallintokolmikolle, että neljä kylän kreikkalaista aikoo lähteä nykyisistä taloistaan ja perustaa oman. Kreikkalaisia on Gullfellissa| vielä pari lisääkin, plus tietysti Kyknos Polides joka ei kyllä Terveyden talosta minnekään lähde.

Seuraavina viikkoina hallinto jatkaa muiden toimien ohessa mahdollisen vihollisensa etsintää. Ajatuksia metsän raivaamisesta tai aidan rakentamisesta kylän ympärille pohditaan, mutta enimmäkseen näitä pidetään epäkäytännöllisinä. Metsästäjä Jumapii Mwamba kutsutaan piirtämään karttaa viidakosta kylän läheltä ja kertomaan siitä. Jumapii osoittaa pyynnöstä paikkoja joissa Keräilijöitä voisi piileskellä. Julien on kuullut epämääräisiä huhuja metsässä asuvista ihmisistä, ja Jumapii ei täysin kumoa niitä.

Kukaan ei lopulta tiedä miten tyhjät Coventryn lähiseudut ovat. Viidakkoa on valtavasti ja kylästä on lähtenyt useita ihmisiä, vapaaehtoisesti tai karkoitettuna. 25 vuotta sitten viisi mongolia lähti jalkaisin taivaltamaan kohti Mongoliaa, Barrowmanin kapinan jälkeen ihmisiä karkoitettiin ja kahdeksan vuotta sitten retkikunta entisiä ristiretkeläisiä lähti matkaan kohti Jerusalemia. Aina karkoitusten jälkeen sotilaat ovat tehneet jäljitysretken varmistuakseen että karkoitetut todella ovat poistuneet alueelta mutta todellisuudessa viidakko on liian iso tuntea hyvin.

Perjantai, 14.10.


Päätetään että muutamia mahdollisia piilopaikkoja olisi syytä käydä vilkaisemassa. Jumapii, Myo Obadele ja Leonid lähtevät parin päivän viidakkoretkelle tutustumassa kalliojyrkänteisiin ja luoliin kylän vieressä. Viidakossa kulkeminen on Leonidille hurja kokemus: pöheikössä liikkuminen on hidasta, kuumaa ja raskasta. Vain parin kilometrin taivaltamiseen kuluu tuntikausia. Kallioissa olevat luolat näyttävät tyhjiltä ja jälkiä ihmisistä ei näy.

Iltanuotiolla Myo Obadele myöntää Leonidille, että metsässä asuu kikiyu-heimon shamaani joka saapui Coventryyn samalla kyydillä hänen kanssaan mutta lähti kylästä asuakseen sen ulkopuolella. Jotkut kyläläiset käyvät shamaanin luona hakemassa loitsuja ja rohtoja. Leonid haluaa tavata shamaanin, mutta hän asuu toisessa suunnassa ja tällä retkellä moiseen ei ehditä.

Toisena retkipäivänä kolmikko kiipeää harjanteen päälle. Sen viereisestä laaksosta kohoaa terävä kiviylänkö, jolla on korkeutta vain vähän runsaat sata metriä mutta jonka seinät ovat jyrkät ja näyttävät mahdottomilta kiivetä. Harjanteen päältä tarkkaillaan ylängön huippua kaukoputkella, mutta viidakkokaistale peittää näkyvyyden. Lintuja ylängöllä ainakin on runsaasti. Jos Keräilijät saapuisivat aikakoneellaan ylängön päälle he voisivat laskeutua köysillä alas ja joko taivaltaa viidakon halki tai purjehtia jokea pitkin kylän lähelle.

Kolmikko palaa kylään illansuussa. Ennenkuin se ehtii antaa täyttä tilanneraporttia horisontissa näkyy laiva. Se on Ibis, syvässä lastissa, ja se purjehtii laituriin. Kapteeni Vladimir on korkeassa kuumeessa ja viedään sairaalaan, laivan mukana myös saapunut Viktoria Hustveit ja Ayela antavat raportteja kokemuksistaan.

Ayela kertoo Kotiinpaluun haaksirikosta ja miehistön kohtalosta. Ibis saapui Gullfelliin vain paria viikkoa haaksirikkoisten jälkeen. Se lastattiin täyteen kuparia. Matkan varrella Vladimiria oli purrut jokin eläin ja hän oli saanut kuumeen joka ei suostunut lainkaan taittumaan. Hän tahtoi kuitenkin purjehtia takaisin, ja Ayela palasi huolehtimaan että hän selviäisi. Gullfellissa pitkään oleilleet Viktoria Hustveit ja sotilas Piri Henare mahtuivat myös mukaan Ibikselle. Gullfellin siirtokunta jäi Lavro Kravtsivin komentoon.

10 vainajaa Kotiinpaluulla iskee kaikkiin kovaa, samoin kuin varmuus siitä että merellä vaanii vihollinen joka on valmis siekailematta upottamaan siellä purjehtivia. Hallinto puhuu taas kansalle ja Julien kertoo sekä viimein saapuneesta kuparista että merellä tapahtuneesta katastrofista. Tällä kertaa Julien jopa vastaa kansan kysymyksiin. Hän myöntää valehdelleensa viestinnästä Kotiinpaluun kanssa, mutta tästä ei tunnuta suuremmin loukkaantuvan. Sen sijaan Moy Yat-sen haluaa tietää mitä päällikkö aikoo tehdä merellä vaanivan vihollisen suhteen, ja Leonid vastaa että tälle tullaan näyttämään taivaan merkit.

Julien on erikseen sanonut ettei tahdo mitään henkilökulttia Coventryyn mutta Leonidin mielestä jos Julien ei ota kunniaa menestyksistä itselleen, joku muu ottaa sen: enemmistö coventrylaisista on kuitenkin kotoisin ajoista joissa demokratia oheistuotteineen on tuntematon ja vahva päällikkö on parasta mitä yhteisöllä voi olla. Julienin esiintyessä vaisusti Leonid poimii kansansuosion itselleen jottei Moy Yat-sen pääsisi käyttämään näennäistä heikkouden hetkeä hyväkseen.

Tiedotustilaisuuden päätyttyä kyläläiset hajaantuvat. Ayela käy haaksirikossa menehtyneiden taloja läpi ja vie vainajien viimeisiä tervehdyksiä. Leonid käy katsomassa sairaalassa olevaa nukkuvaa Vladimiria. Julien lähettää Viktoria Hustveitin ja Rakentajien talon pronssityökalujen tekemisen pariin ja ottaa sitten laivanrakentajat keskustelemaan kanssaan. Inebnin ja Poangyingin menetys oli Coventryn laivanrakentamiselle hyvin kova isku, vielä pahemmin koska Inebnin muistiinpanot olivat sekä vähäisiä että sekavia. Talon uudeksi pääksi kohonnut roomalainen arvelee että rannikkoa pitkin purjehtimiseen soveltuvia laivoja voidaan kyllä rakentaa.

Juteltuaan Olena Levishenkan kanssa Leonid käy puhumassa sotilaille. Gullfellilta palannut Piri Henare on tuonut mukanaan pronssisia veitsiä ja keihäänkärkiä joilla sotilasjoukkoja aseistetaan. Käy myös ilmi, että Aleksei Stolin ja Lavro Kravtsiv ovat järjestäneet Viktoria Hustveitin takaisin Gullfellista siten että kaivos jäi käytännössä Lavron komentoon, ja että tällä hetkellä kaivossiirtokunta on paremmissa käsissä kuin aiemmin. Piri Henarelle on luvattu puolisi palkkioksi yli vuoden komennuksesta Gullfellissa; hän on iskenyt silmänsä Nyima Nagarajiin, Jean-Baptiste Djatan entiseen vaimoon.

Darya käy Bastognessa.| Diane, Walter ja Hugo ovat järkyttyneitä Sabinen kuolemasta. Diane kysyy, miksi Darya väitti heille aiemmin Sabinen olevan ihan kunnossa, ja kun Darya ei pysty vastaamaan, hän painelee raivostuneena sisään taloon. Darya jää itkemään ja juomaan viiniä Hugon kanssa.

Käytännössä kaikkien ilta menee lopulta alkoholipuolelle. Sabinen kuolemasta järkyttynyt Estelle juo yhdessä Leonidin kanssa, Darya ja Emanuel ryypiskelevät huoneessaan. Ayela on kiertänyt koko kylää ja juonut lasillisen menehtyneiden muistolle; kun hänet saatetaan takaisin Ain Toutaan hän on murheellisen laskuhumalan vallassa. Julien juo yksin työhuoneessaan.


Sunnuntai, 17.10.


Julien herää nukahdettuaan työpöytänsä ääreen ja Akiko Masamune auttaa hänet vuoteeseen. Muuallakin vietetään krapulapäivää.

Pronssintuotanto on käynnistynyt jo eilisiltana, ja aamulla Rakentajien talo saa valmiiksi ensimmäiset pronssityökalunsa, joilla hallinto maksaa velkojaan. Julien ja Leonid väittelevät hallintotavasta, henkilökultista ja toimintaperiaatteista - Leonid väittää, että Julien ei esiinny päällikkönä riittävän vahvasti, ja Julienin mielestä Leonid koettaa jatkuvasti pitää Coventrya kiinni vanhoissa pahoissa tavoissa.

Vladimir on yhä huonossa kunnossa. Darya ja Emanuel käyvät katsomassa pätsejä ja kohtaavat Viktoria Hustveitin. Hustveit esittelee tuomisiaan ylpeänä, ja tekee selväksi että odottaa myös suurta palkkiota suorituksestaan. Käytännössä hän haluaa paikan Tiedon talossa. Kun hän kuulee että Malika Shafira on nykyään kakkosinsinööri hän raivostuu - Gullfellissa komentoon jäänyt Lavro Kravtsiv on Malikan mies. Näyttää siltä että Viktorian ohi on ylennetty väkeä ja kaikki hänen saavutuksensa on vallannut joku muu.

Hallinnon ihmiset keskustelevat suunnitelmistaan. Vaikka Viktoria onkin mahdoton ihminen, ei hänen työtään Coventryn hyväksi käy kiistäminen ja todetaan että olisi oikeudenmukaista jotenkin palkita hänet. Tiedon talon laajentamista pohditaan. Siddiqa ilmoittaa ettei tahdo olla Viktorian esimies, mutta myöntää ettei Tiedon talon päällikkyys häntä muutenkaan paljon innosta. Niinpä hallinto päätyy nimeämään Phil Corson Tiedon talon päälliköksi ja ilmoittaa, että Viktoria kutsutaan myös taloon. Corsolle nimityksen tuoma mielihyvä ylittää selvästi Viktorian tuoman harmistuksen.

Tuotu kupari tulee loppumaan hyvin nopeasti. Ibis päätetään lähettää heti takaisin noutamaan seuraavaa lastia sekä vaihtamaan kaivosmiehistöä. Ayela päättää lähteä mukaan viemään lääkelastia. Päivän aikana Ayelakin kohtaa Pauline Galen vuodesta 1982, tutusta historiasta, ja bondaa tämän kanssa kotimaailmasta ja populaarikulttuurista.

Darya pelkää menettäneensä pysyvästi Dianen ystävyyden. Vladimirin kuume taittuu ja hän herää hetkeksi. Sekä Estelle että Rocislawa Lucjan ovat sitä mieltä, että Nyima Nagarajin tuominen takaisin sotilaan puolisoksi olisi joko huono ajatus tai mahdotonta. Nyima on kotiutunut Valayarain taloon, jossa muutkin ylhäiskastin intialaiset ovat katkeria siitä miten heidän erikoisasemansa on kyläyhteisössä menetetty. Estelle lupaa etsiä Pirille jonkun toisen puolison.

Hallinto pohtii vielä Coventryn sivistämistä, perustuslakia ja vaaleja.


Pelinjohtajan mietintöjä


Ylläolevassa kuvauksessa on toivottavasti kaikki keskeisimmät tapahtumat. Nyanssit ovat taas aivan kateissa, saa täydentää.

Jos edellispelissä teemana oli valtaapitävien korruptio, tässä tunnuttiin käsittelevän vastapainona vallankäyttäjän vastuuta. Peliä oli todella palkitseva vetää, etenkin kun tässä sessiossa ainakin hetkeksi päästiin eroon hienoisesta kliinisyydestä joka Sic Semperiä on tähän saakka vaivannut.

Muutoin koko Kotiinpalun matka oli julma ja tyly episodi. Ainakin itse menetin haaksirikossa monta hienoa ja rakasta hahmoa joita olisin mieluusti käyttänyt vielä pelissä. Vastapainoksi sain vaan Viktoria Hustveitin kaltaisen sosiaalikatastrofin. Tosin Hustveitin saapuminen tuotti hienoa hallintotason sisäpolitikointia. Viktorian sivuuntuminen tärkeistä ylennyksistä ja tämän tilanteen ratkaiseminen oli mukavan aidon tuntuisesti käsitelty.

Harmitti suuresti etten ehtinyt seurata läheskään kaikkia pelissä käytyjä keskusteluja. Nyt minulle jäi lähes täysin hämäräksi mitä Julien ja Leonid oikein lopulta puhuivat tai millaisen ensireaktion Ayelan kertomus haaksirikosta sai ihmisissä aikaan. Olisi myös ollut hauska käsitellä kylän shamaani jo tällä kierroksella, mutta millään ei ehtinyt. Vaan jäipä valmista pelisisältöä ensi kerrallekin.<-- 012: Rouva Aguina - 014: Matalan teknologian ratkaisut-->


CategoryPelit
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki