008: Seuraavat tulokkaat


<-- 007: Toinen valtiomahti - 009: Vallansiirto-->


"Brasovialaiset ovat tehneet sopimuksen paholaisen kanssa."
- Kristzina Schlyter

 


Coventry,| touko-kesäkuun vaihde, 27 CL


Julien on päässyt sairaalahoidosta hyvän hoidon ja kehittyneen fysioterapian ansiosta. Leonid on jatkanut noppapelejään Janoisessa sudessa ja painattanut velkakirjoja. Estelle Remy on liimannut itsensä Leonidin kylkeen aina peli-iltaisin ja houkuttelee ihmisiä pelaamaan enemmän sekä tuo operaatiolle tiettyä kasinomaista glamouria. Muutama peluri on jäänyt Leonidille velkaa.

Kolme uutta tulokasta saapuu kylään. Heidät kuljetetaan ulos hallintokartanon kellarista sairaalaan, jossa he viettävät ensimmäiset 24 tuntiaan. Terveyden talon henkilökunta ei kerro heistä vielä mitään ulospäin mutta huhuja liikkuu. Seuraavan päivän iltana tulokkat adoptoidaan Khurasaniin,| Bukharaan| ja Gallipoliin.

Perjantai| 4.6.


Siestan aikoihin Ayela kertoo muille juuri saapuneesta kolmikosta. He ovat kotoisin 1600-luvun Sofiasta, Osmanien valtakunnasta ja olivat joutuneet oletettujen Keräilijöiden ja paikallisten viranomaisten väliseen kahakkaan. He ovat järkyttyneet valtavasti saapumisestaan Coventryyn ja Ayela otti hyvin raskaasti velvollisuutensa suorittaa vastaanottoseremonioita ja kertoa heille mihin he ovat joutuneet ja miten täältä ei koskaan pääse pois. Oman vastaanoton muistot ovat vielä kaikila mielessä.

Tulokkaiden maailmassa vaikuttaa Brasovia-niminen valtakunta, jolla on hallussaan 1600-luvulle aivan liian kehittyneeltä vaikuttavaa teknologiaa. Brasovia sijaitsee Karpaattien pohjoispuolella ja Osmanien valtakunta pitää sitä vihollisenaan vaikkei avoimessa sodassa sen kanssa olekaan. Brasovialaisten epäillään olevan Keräilijöitä.

Ayela on jutellut hallintokartanon palveluskunnan kanssa. Palveluskunta muodostaa enimmäkseen naisista koostuvan verkoston; pohditaan että jos jotain tahdottaisiin saada aikaan näitä voisi käyttää. Palveluskunnan naisten suhteet muihin Coventryn naisiin ovat kuitenkin kevyet. Samaten hän kertoo tarinan Tukulti-Ninibin valtaannoususta: virallisen tarinan mukaan Shujio Kenjin konsuli Tanaka Jiro murhasi hallitsijan ja perheen, jäi kiinni, tunnusti ja hirtettiin ja tämän jälkeen Shujion hallinnon eloonjääneet tekivät Tukulti-Ninibistä seuraavan hallitsijan. Kuitenkin kerrotaan että Tukulti-Ninib ja Jean-Baptiste Djata olivat itse asiassa murhien takana, he olivat kiduttaneet Shujio Kenjin konsulin tunnustamaan murhat ja esittelemällä kidutetun Tanakan silloisen hallinnon eloonjääneille käytännössä pelotteli nämä tukemaan omaa valtaansa.

Ayela kertoo puhuneensa myös Akiko Masamunen kanssa ja arvellut että tämä tahtoo keskustella muidenkin kanssa. Hän on saanut Akikon kanssa kokoon listaa henkilöistä jotka kylästä ovat kadonneet ja joiden pitäisi ehkä olla Jernfellissä| mutteivät kuitenkaan siellä ole.

Akikon mukaan ja Siddiqan vahvistamana Coventrysta on loppuvuonna 20 kadonnut kaksi vastatullutta intialaista. He löytyivät myöhemmin kilometrien päästä viidakosta, eläinten raatelemina, mutta päällikkönä ollut Kheruef oli jostain syystä käynyt epäluuloiseksi ja teettänyt Layetta Pfimlinillä sekä Pui Ngillä paikkatutkimuksen ja antanut Siddiqan suorittaa ruumiinavauksen. Kävi ilmi että kadonneet oli ammuttu teloitustyyliin aseilla jollaisia Coventrylla ei pitäisi olla. Veikataan että teon takana ovat Keräilijät.

Ayela on huolissaan vastatulleesta Papatya Mukailovinasta. Papatya on ollut itsenäinen nainen Sofiassa mutta persiaa osaavana hänet adoptoitiin Khurasanin| taloon joka ei välttämättä sovi hänelle kovin hyvin. Daryan kanssa hän käy talossa totemassa että hänen epäilynsä ovat paikallaan: kulttuurishokkia Coventrylle saapumisesta ei suinkaan ole helpottanut sijoittaminen taloon jossa toteutetaan hyvin tiukkaa tulkintaa shiiaislamista. Yahya on koettanut lohduttaa Papatyaa mutta tämä tuntuu olevan henkisesti luhistumispisteessä ja sanoo joutuneensa keskelle sivistymättömiä fanaatikkoja. Ayela vie hänet takaisin Terveyden taloon. Cowan O'Malloy ja Darya pääsevät selittämään talon pää Mushir Sharudille mihin hänen talonsa uusin asukas on viety. Käskevän ja ehdottoman tuntuinen Mushir ei lainkaan ilahdu kuullessaan että hän ei saa edes tavata Papatyaa ja uhkaa että "tämä ei tule jäämään tähän".

Lauantai 5.6.


Työpäivän päätyttä Akiko Masamune kertoo tahtovansa jutella Leonidin, Julienin ja Daryan kanssa. Hän ei halua tulla nähdyksi heidän seurassaan joten kylästä taivalletaan kymmenisen metriä viidakkoon, suojaan katseilta.

Akiko tahtoo tietää enemmän nelikon suhteesta Gao Chuniin. Tarkemmin, hän on kuullut väitteen että tällä on "octavo" (tietokone) ja haluaa tietää tästä lisää. Kuultuaan jotain arvioita siitä mihin kone pystyy hän sanoo että hän haluaisi todella mielellään sen itselleen; hän uskoo että sen avulla voisi ehkä esim. ohjata robottikuoriaista joka hänellä on hallussaan. Koneen hankkiminen Gao Chunilta väkisin tuntuu mahdottomalta, mutta kenties sen voisi ostaa. Akikolla olisi kauppatavaraksi toimimattomasta koneesta tarjota aurinkokennoilla toimiva taskulaskin jonka hän on ilmeisesti varastanut hallintokartanosta. Darya kiinnostuu kuullessaan taskulaskimesta; yksinkertainenkin laskin helpottaisi huomattavasti kaikkea astronomisia ja fysikaalisia mittauksia ja arvioita joita hän on Emanuelin kanssa tehnyt. Laskimia Coventrylla on kuulemma pari, Tiedon talossa ja Rakentamisen talossa ainakin.

Akikolle korostetaan että Gao Chunilla oleva taskutietokone ei toimi ilman jatkuvaa virransyöttöä (eli käytännössä sairaalaa) eikä siihen pääse sisään ohittamatta turvakysymystä "mikä on kotikaupunkisi". Akiko tuntuu kuitenkin olevan sitä mieltä että turvakysymyksen ohittaminen ei kuulosta täysin mahdottomalta.

Akiko sanoo myös arvioivansa että Gao Chun on hyvin todennäköisesti Coventryn seuraava hallitsija - ja jos hänestä tulee hallitsija, hänellä on takanaan selvästi kylän suurin kansanryhmä ja hän on siksi paljon vahvemmin paikallaan kuin Tukulti-Ninib. Tämä on Akikon mielestä huono asia; hän tuntuu uskovan että kiinalaishallinto olisi Coventrylle kenties nykyistäkin huonompi vaihtoehto. On melko varmaa että Tukulti-Ninib tietää Gao Chunin aikeista muttei ilmeisesti voi kokevansa tehdä mitään saamatta koko kylää reagoimaan. Akiko ei osaa sanoa milloin Gao Chun aikoo toimia; hän kertoo Gao Chunin kiinalaiskorttelin olevan hänelle täysin läpinäkymätön.

Toisaalla Ayela puhuu Kyknos Polidesin ja Siddiqan kanssa Papatyan tilanteesta. On selvää ettei hänen tarvitse jäädä taloon jossa hän kokee olonsa mahdottomaksi ja hänet pitäisi sijoittaa jonnekin muualle. Ketään muuta bulgariankielistä Coventrylla ei ole mutta Papatya on itse sanonut vaikka mieluummin opettelevansa italiaa kuin jäävänsä Mushir Sharudin luo. Joka tapauksessa Papatya osaa myös arabiaa joten kenties joku arabitaloista olisi hänelle parempi paikka. Pohditaan mitä Mushir Sharudi voi tehdä, mutta oikeastaan hänen ainoa keinonsa on vedota suoraan konsuliin. Kukaan ei usko että Sharudi alkaa rettelöidä, mies on siihen aivan liian viisas.

Illalla Luonnonhistorian kilta kokoontuu puhumaan astrofysiikasta. Kokouksen yhteydessä Darya kyselee Marcus Rossolta Rakentamisen talon taskulaskimesta ja saa kuulla että Viktoria Hustveitillä on todellakin "taskupalvelija" jolla hän laskee monimutkaisia laskuja. Rosso itse ei osaa laitetta käyttää ja joka tapauksessa se on Hustveitin mukana. Rosso uskoo Hustveitin olevan Jernfellissä.

Lauantai-iltana on Leonidin peli-ilta. Pelailun ohella hän huomaa uusien tulokkaiden Uzun Korkmazin ja Niko Stanjevicin saapuvan Suteen - ja melko pian orientaalimiehen käyvän jututtamassa heitä. Kaksikko poistuu kiinalaiskortteliin ilmeisesti Gao Chunin kutsumana. Leonid myös kuulee mainittavan brasovialaisista ja käy ilmi että Aleksei Stolinin vaimo on kohdannut heitä kotimaailmassaan.

Kun Susi on sulkeutumassa, Kalau Qenei pyytää Leonidin puheilleen. Hän esittelee tälle siemeniä jotka on naamioitu näyttämään Leonidin rahana käyttämiltä pippureilta; näillä on maksettu illan aikana kaikenlaista. Kalau on selvästi harmissaan mutta ei tahdo sulkea Leonidin tuottoisaa uhkapelirinkiä; sen sijaan hän haluaa että Leonid korvaa hänen menetyksensä ja etsii väärentäjän käsiinsä. Kalau lupaa Suden henkilökuntaa avuksi mikäli jotakuta on tarpeen kovistella.

Leonid löytää myös omista varastoistaan yhden pippurijäljennöksen. Hän jäljittää paria ihmistä joiden Suden henkilökunta näki maksavan väärennöksillä. Australialainen Steve Hoss on ilmeisesti saanut väärennökset joltain muilta; hän on Leonidille velkaa ja liittyy tämän tukipartioon väärentäjää etsittäessä. Illan aikana mahdollisia pippureiden lähteitä löytyy monia, niin paljon että jos kaikilta kyselee sana väärennöksistä lähtee leviämään ja luottamus Leonidin rahoihin katoaa.

Sunnuntai, 6.6.


Sunnuntaiaamupäivänä nelikko päätyy istumaan Ben Itzhakin talolla Julienin luona. Talon koon kasvattamisen myötä Julienilla on nykyään oma huone. Talo on selvästi ollut pystyssä pitkään ja se on sisustettu huolella. Nelikko pohtii kuulemiaan asioita brasovialaisista, ja päätyy kutsumaan Aleksei Stolinin sekä tämän vaimon Kristzinan lounaalle kertomaan näistä. Coventrylla ei ole mitenkään harvinaista pyytää joku historian kiinnostavassa kohdassa elänyt kertomaan kokemuksistaan, joten kaksikko tulee mielellään. Yhteistä kieltä ei oikein ole, mutta Leonid tulkkaa.

Kristzina oli vasta 12-vuotias saapuessaan Coventryyn 15 vuotta sitten. Hän oli koko ikänsä kuullut pelottavia tarinoita etelän brasovialaisista jotka olivat tehneet sopimuksen paholaisen kanssa ja saaneet vastineeksi helvetin voimat. Hänen kotikyläänsä oli hyökännyt useita vuoren kokoisia metallisia sotakoneita jotka syöksivät tulta ja ampuivat tykeillä. Koko kylä poltettiin, jotkut pakenivat. Kristzina ja muutama muu jäivät ansaan kellariin joka romahti heidän päälleen, he heräsivät Coventrysta. Muita samalla kyydillä tulleita jututetaan myös ja tarinat ovat hyvin samanlaisia. Brasovia tunnistetaan karasta ja Leonidin muistikuvista erääksi Transylvanian pienistä maakunnista; kertomusten mukaan sitä hallitsee ruhtinas Vadoslac jota pelkäävät Itä-Euroopan ortodoksit, Italian paavilaiset ja Konstantinopolin muhamettilaiset.

Arvellaan että brasovialaiset eivät ehkä suoraan ole Keräilijöitä mutta epäillään että heillä on hallussaan näiden teknologiaa, jotenkin. Jutellaan myös muiden Papatyan mukana tulleiden kanssa jotka osaavat vahvistaa tarinat saatanallisista brasovialaisista Karpaattien pohjoispuolella.

Leonid kertoo muille väärennetyistä pippureista. Pohditaan onko näitä käytetty maksuvälineenä muuallakin. Darya tiedustelee asiaa Estelleltä, joka on selvästi ottanut asiakkailtaan maksua pippureilla. Kysely saa Estellen vilkaisemaan saamiaan pippureita ja tajuamaan että nämä ovat aivan muuta kuin miltä näyttävät. Estelle käy läimäyttämässä Leonidia loukkaantuneena siitä että tämän juoni on johtanut siihen että häntä on jymäytetty. Hän rauhoittuu kun Leonid korvaa hänen vahinkonsa ja antaa pippureilla maksaneiden asiakkaidensa nimet.

Näitä jäljittämällä Leonid päätyy Sogorin| indonesialaistaloon Tee-kue Siah -nimisen nuorehkon malesialaismiehen puheille. Tee-kuen käytöksestä käy nopeasti ilmi että hän tietää väärennöksistä, ja edes hänen talonsa pää ei tästä ylläty. Seuraa lyhyt uhkailu ja neuvottelukierros. Tee-kue on jo käyttänyt kaikki voittonsa muiden velkojen maksuun ja Leonid ilmottaa että tämä on nyt velkaa hänelle kunnes koko summa on maksettu. Hakkaamisen tai Rangaistuksen taloon sulkemisen täpärästi välttänyt Tee-kue lupaa Leonidille olla tälle valtavan hyödyllinen.

Kalau on melko tyytyväinen tilanteen ratkeamiseen, tosin Leonid joutuu korvaamaan tämänkin menetykset. Tee-kue on tuttu monille coventrylaisille ja he ovat lähes yksimielisiä siitä että on ihme jos Leonid saa tästä koskaan irti edes kourallista pähkinöitä.

Pelinjohtajan mietintöjä


Kuten pelin jälkeenkin puitiin, minusta aika kamala pelikerta rytmillisesti ja rakenteellisesti, tosin omalla kuumeellani saattaa olla osuutta tuntemuksiin. Tietyllä tavalla tarinan ekan osan loppu: hahmot eivät tosiaan enää ole Coventryn uusimmat tulokkaat vaan osa järjestelmää, kyläläisiä joiden menoa uudemmat saapujat voivat ihmetellä.

Koen Sic Semperin olevan teknisesti todella vaikea peli vetää. Ei sisällöllisesti (tiedän asioita joita haluan pelissä käsitellä), ei motivaatiollisesti (tahdon pelauttaa tätä lisää) eikä ainakaan pelaajadynaamisesti (vaihteeksi kuvittelen osaavani kommunikoida pelaajieni kanssa); ongelmani on etten keksi millä tavoin saan pelin pidettyä koossa niin että ryhmäpelit pysyvät kaikille mielenkiintoisina. Hahmokohtaisiksi sirpaleiksi hajoaminen on muutenkin omien pelieni helmasynti. Jos meillä kaikilla olisi rajattomasti aikaa kampanjaa olisi helppo pelauttaa koska voisin pelauttaa jokaiselle teistä kasan sooloja ja siinä kohdassa kun aikomukset risteävät vetäisin ryhmäpeliä; valitettavasti muutakin elämää on.

Yhtäältä haluan käsitellä Coventrya paikkana jossa puidaan monien osapuolten (sekä pelaajahahmojen että ei-pelaajahahmojen) kieroja juonia ja jossa näiden välillä tulee yhteentörmäyksiä. Toisaalta en halua pelin olevan detaljiköyhää "kuukauteen ei tapahdu mitään, sitten intiaanit julistavat sodan mongoleille, valitkaa puoli" -tyylistä pelkkien suurten suunntelmien törmäilyä; haluan myös käsitellä hahmojen arkea, omituisia tarinoita vaihtoehtohistoriasta ja spekulaatioita siitä mitä on tekeillä. Tähän saakka olen ollut jossain epämukavassa limbossa näiden välissä ja välillä tuntuu siltä että tämän seurauksena oikein kukaan ei ole saanut sellaista peliä josta pitää.<-- 007: Toinen valtiomahti - 009: Vallansiirto-->


CategoryPelit
There are no comments on this page.
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki