003: Ab urbe condita


<-- 002: Lohikäärme miesten joukossa - 004: Barrowmanin kapina -->"Aika on kuin joen suisto. Emme tiedä mistä joki lähtee emmekä tiedä minne se on menossa, mutta me kaikki olemme kotoisin saman joen eri haaroista."
- Kheruef, Exile-lehdessä lokakuussa vuonna 8 CL

 


Coventry,| lauantai, 24.4. 27 CL


Raskaan työviikon aikana vuoden 2009 tulokkaat eivät ole ehtineet tai jaksaneet edes nähdä toisiaan pidemmälti. Lauantaina työt loppuvat jo puoleltapäivin, konsuli kerää verot kaikilta ja Leonid käy mukana tutustuakseen prosessiin.

Janoinen susi on lauantai-iltapäivästä aivan täynnä ihmisiä. Nelikko kohtaa ja vaihtaa kuulumisia. Darya kertoo määrittäneensä Coventryn sijainnin 4. ja 5. leveyspiirin väliin ja tavanneensa Emanuel Pahlenin jolla on kaukoputki ja joka tutkii Coventryssa astronomiaa. Coventryn Exile-lehteä luetaan myös. Siinä on juttuja englanniksi, arabiaksi ja kiinaksi mutta mitään suurta uutisarvoa ei siitä juuri löydy. Kylä on vähän liian pieni ja tiivis että varsinaiselle journalismille olisi suurta tarvetta.

Auringon alkaessa laskea vuorten taakse nelikko siirtyy ulkopuolelle. Ayela kertoo sairaalan sähköstä: leikkaussalin eteisestä löytyy sairaalan sähköverkkoon kytketty yleismuuntaja josta saa ulos jännitettä ja virtaa joka sopii Gao Chunin taskutietokoneeseen. Tietokone pitää vaan saada vietyä sairaalaan ladattavaksi.

Nelikko (miinus Ayela, joka tahtoo pysyä näkymättömissä) kertoo Pei-Chin Hockille tästä tarpeesta sekä nimeää hintansa toimivan laitteen suhteen. Pei-Chin poistuu neuvottelemaan mestarinsa kanssa. Lobo Sedienton ulkopuolella on kylätanssia ja eurooppalaistyylistä musiikkia paikallisilla instrumenteilla; Darya ja Ayela liittyvät tanssijoihin. Emanuel Pahlen ilmestyy myös paikalle kohtalaisessa humalassa, pyytää Daryaa katselemaan tähtiä ja tanssii jonkin aikaa. Samasta talosta oleva Igjar Garaldovich on vähällä joutua tappeluun Emanuelin kanssa mutta Darya menee väliin. Lauantai-iltana meno on muutenkin reipasta. Viiniä kuluu paljon ja siellä täällä puhkeaa tappeluita eikä jalkapalloa pelata kaikkein keveimmillä säännöillä.

Pei-Chin palaa ilmoittamaan että Gao Chun päästää laitteen käsistään vain jos kolmesta suunnitelmassa mukana olevasta kaksi jää hänen vieraakseen kunnes laite palautetaan. Kolmikko pohtii suostuako tähän ja laatii suunnitelmaa. Tällä välin Ayela tutustuu yhteen muusikoista, Franz Möhler -nimiseen saksalaiseen. Franz esittelee Ayelan Antonio Cuiginille, Coventryn ensimmäiselle hallitsijalle joka juo ilmaiseksi ja jolla on mukanaan vihreä papukaija. Kuullessaan että Ayela tahtoisi kuulla Coventryn historiasta Antonio kutsuu hänet luokseen syömään seuraavana päivänä. Yhteistä kieltä heillä ei ole mutta Franz tulkkaa.

Saatuaan juonensa valmiiksi kolmikko kertoo Ayelalle mitä on tekemisissä ja siirtyy sitten kiinalaiskortteliin. He kertovat hyväksyvänsä Gao Chunin ehdot ja Gao Chun antaa laitteen sekä osaksi palkkiota luvatun metallisen veitsen Daryan haltuun. Pei-chin lähetetään hänen mukaansa avustamaan.

Julien ja Leonid jäävät pelaamaan mahjongia Gao Chunin kanssa. Darya poistuu sairaalalle ja jättää Pei-chinin sen ulkopuolelle. Pei-chin on viileän asiallinen, hän on kysellyt suunnitelman detaljeista muttei ole inttänyt niistä. Sairaalalla Ayela ottaa Daryan vastaan päänsäryn varjolla ja saa tältä korin jossa taskutietokone on. Kone sopii yleismuuntajaan ja Ayela jättää sen latautumaan. Darya kiertelee hermostuneena hetken kylässä ja vetäytyy sitten nukkumaan.

Gao Chunin talolla Pei-chin palaa ja pelaa jonkin aikaa sinne jääneiden kanssa korttia valtakunnista. Miehellä on selvästi erinomainen pokerinaama.

Sunnuntai, 25.4. 27


Terveyden talon aamupalaverissa todetaan, että vuoden 27 ensimmäisten tulokkaiden mukana Keräilijät lähettivät rokotteita, ja kyläläisten rokotukset vaativat kymmenvuotisuusinnan. Vuosina 7 ja 17 saapuneet coventrylaiset on veronkannon yhteydessä kutsuttu seuraavan parin viikon aikana käymään sairaalalla saamassa rokotuksen sekä hieman muutakin terveystarkastusta; Kyknos jakaa listan rokotettavissa. Listalla ovat mm. Gao Chun ja Pei-chin Hock.

Pian tämän jälkeen Darya saapuu noutamaan laitetta. Hän ei ole vielä aikeissa näyttää sitä Pei-chinille vaan menee sen kanssa rantaan yksin. Laitteen akku on kuitenkin syväpurkaustilassa eikä laite toimi kuin sekunnin. Darya palaa sairaalalle jossa on hiljaista eilisen jälkeen, Ayela livahtaa hänen kanssaan leikkaussalin eteiseen ja taskutietokone kytketään laturiin. Se suostuu käynnistymään ja pyöräyttää ruutuun tunnistettavan Sonyn logon, sitten ilmoittaa useista virheistä. Käyttöliittymä on malaijinkielinen mutta sen voi vaihtaa englanniksi. Autentikoituminen laitteeseen ei onnistu; Daryan allekirjoitusta ei hyväksytä. Kun allekirjoitus on epäonnistunut riittävän monta kertaa laite siirtyy turvakysymykseen, joka on "missä kaupungissa synnyit?". Ilmeisesti äärimmäisen tiukka tietoturva ei ole ollut laitteen haltijan tavoite.

Taskutietokoneen kalenteri on akun syväpurkaustilan vuoksi resetoitunut 1.1. 2010:een. Kaupungiksi veikataan Kuala Lumpuria mutta se ei kelpaa; useampia arvauksia ei uskalleta tehdä. Darya palaa Gao Chunin luokse ja kertoo Pei-chin Hockille mitä on löytänyt. Hän myös kertoo järjestäneensä Hockille mahdollisuuden päästä käyttämään laitetta sairaalassa mikäli hän käy siellä rokotettavana. Hock ilmoittaa mestarilleen aikeistaan ja lähtee sitten sairaalalle; Darya liittyy Julienin ja Leonidin seuraan.

Sairaalalla Ayela saa myös Pei-chinin vietyä leikkaussalin eteiseen. Hän käyttää laitetta Daryaa epävarmemmin eikä uskalla syöttää useampia kaupunkien nimiä. Hän ottaa taskutietokoneen mukaansa ja vastaanottaa sitten rokotukset sekä terveystarkastuksen (hänen verenpaineensa on varsin korkea ja hänellä on orastava allergia). Pei-chin kertoo että Gao Chun ei itse voi saapua sairaalalle rokotettavaksi epämääräisistä terveydellisistä syistä ja toivoo että joku Terveyden talosta voisi käydä sen sijaan hänen luonaan rokottamassa hänet. Detaljeita tai perusteluja ei anneta.

Pei-chin palaa Gao Chunin luo. Todetaan että tavoitetta ei täysin saavutettu - toimivaa laitetta ei voitu kuljettaa Gao Chunille - mutta on todettu että tietokone toimii. Gao Chun ilmoittaa ettei maksa täyttä palkkiota tästä suorituksesta mutta sanoo että mikäli kolmikko keksii keinon jotenkin saada laite toimimaan muuallakin kuin sairaalan tiloissa hän on valmis korvaamaan heidän vaivansa. Suoritetusta työstä hän antaa palkkioksi kolme ruukkua riisiviinaa sekä yhden teräsveitsen (luvatusta kahdesta). Sen jälkeen hänen vieraansa pääsevät ulos.

Sairaalalla Ayela kertoo Gao Chunin rokotustoiveesta Kyknosille. Tämä on selvästi harmissaan erikoiskohtelua vaativasta kiinalaisesta mutta toteaa että parempi mies on käydä rokottamassa kuin jättää rokottamatta. Diego sanoo että Gao Chun ei koskaan poistu kotoaan ja että tämä varmaankin pelkää henkensä puolesta. On epäselvää onko tähän mitään todellista syytä.

Ayela näkee pikaisesti Julienin, Leonidin ja Daryan ja lähtee sitten Antonio Cuiginin luo lounastamaan. Taganini-talo on suuri ja selvästi varakas, ruoka on italialaisittain laitettua joskin tietenkin paikallisista aineksista tehtyä. Antonio kertoo Coventryn historiasta pitkään ja monisanaisesti; Franz tulkkaa. Ayela lipsauttaa tiedon että hän ja hänen toverinsa löysivät Keräilijöiden laitteen ja tajuaa sitten että Siddiqa oli kehottanut olemaan kertomatta tätä. Selvästi kiinnostus tähän herää mutta Ayela ei kerro itse laitteesta mitään.

Muu kolmikko on sillä aikaa kehittänyt hypoteeseja ajan kulusta Coventryssa ja muualla. He laativat tilastoa tietämistään coventrylaisista ja koettavat selvittää ovatko myöhemmin saapuneet ihmiset kotoisin myöhemmiltä ajoilta kuin aiemmin saapuneet. Ilmeistä trendiä ei havaita mutta selvää on että 1900- ja 1800-luvut ovat yliedustettuja huomioiden että varhaisimmat tulokkaat ovat ainakin antiikin ajoilta. He päätyvät myös Antonio Cuiginin luokse kuulemaan tarinoita Coventryn historiasta, ja väsymätön Antonio kertoo mielellään heillekin koottuja sankarikertomuksia. Antoniolla on paljon käsinkirjoitettuja dokumentteja kylän historiasta sekä kaikki Exile-lehden vanhat numerot. Kysytään mikä on Coventryn tarkoitus ja Antonio sanoo että yleisin spekulaatio on että paikka on jonkinlainen koe, mutta sanoo että hän on luopunut yrityksestä arvailla.

Vuonna 13 CL joukko coventrylaisia koetti kapinoida Keräilijöitä vastaan ja kaapata näiden kuljetuskontin - ilmeisesti samantyylisen kontin joka nähtiin vuosissa 2009 ja 1972. Kapinaa johti päällikkö Jonah Barrowman ja yksi kapinallisista on vielä elossa ja asuu kylässä. Hän on Vladimir Pavelovich, Novaja Siperia -talon pää.

Poistuessaan Taganinista illan suussa nelikko osuu vielä Laivanrakentajain talolle ja kohtaa Poangying-nimisen laivanrakentaja-tutkimusmatkailijan joka esittelee heille työn alla olevaa laivaa (tai suurta venettä) ja karttoja joita tutkimusretkeilijät ovat tehneet. Kartat viittaavat vahvasti siihen että paikka on rakenteeltaan kuin Malakan niemimaa; laivalla on matkustettu Singaporen salmen läpi ja niemen toiselle puolelle, ja toinen laivamatka on tehty Borneon saarelle malminetsinnän toivossa.

Pelinjohtajan mietintöjä


Suunnitteilla tosiaan oli hieman dynaamisempaakin pelisisältöä mutta se jäi nyt seuraavaan kertaan. Vaan hyvä jos toimi näinkin. Tavoite ei ole tehdä kampanjasta mitään pysyvää ekspositiopainajaista, mutta kun kysytään niin vastataan. Parasta ekspositiota mielestäni oli kun Darya selitti leveysasteen määrittämistä ja pystyin samalla havainnollistamaan Google Earthilla miten se tarkalleen tehdään...

Edelleen olen valtavan tyytyväinen hahmoihin. Nelikolle on osunut todella hyvä yhdistelmä taitoja ja luonteita. Osaamisalueet mahdollistavat oikeastaan kaikkiin kiinnostaviin asioihin puuttumisen ja hahmot ovat kykeneviä yhtä aikaa sekä toimimaan vieraassa ympäristössä että kokemaan asiaankuuluvaa koti-ikävää ja ahdinkoa.

Palautelomakkeita on tähän mennessä täytetty 0 kpl, joten totean ne varsin hyödyttömiksi enkä enää käytä niitä. Kuitenkin toivon mieluusti kommentteja ja kritiikkiä peleistä. Hankalasta luonteestani johtuen minun on helpointa suhtautua julkiseen kritiikkiin, eli sivujen alaosassa olevia kommenttipalstoja saa käyttää. (Ja tosiaan itse sivujakin saa muokata, korjailla ja täydentää - en varmastikaan muista kaikkia olennaisia detaljeita.)


<-- 002: Lohikäärme miesten joukossa - 004: Barrowmanin kapina -->


CategoryPelit
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki