001: Kaikutarkkailu


<-- Prologi: Ayela ja Julien - Ayela: Primum non nocere -->
<-- Prologi: Leonid - Leonid: Heräämisiä -->
<-- Prologi: Darya - Darya: Bastogne -->


PalautelomakeAl Fayah, Sharjahin ja Dubain raja,
Arabiemiirikuntien liitto
20.8. 2009, ilta

Tulitaistelun kakofonia kimpoilee kivestä kiveen ja täyttää kapean kanjonin. Muutaman kymmenen metrin päässä, paikassa jossa kalliorotkon suu kohtaa aavikon moderni aseistus on ottanut puheenvuoron. Mutkitteleva railo suojaa tulitukselta, mutta kalkkikiviseiniin kiinitetyt räjähdepanokset tekevät selväksi että väkivalta kurottaa tännekin ja turva on vain hetkellinen.

Neljä ihmistä juoksee poispäin jylinästä kanjonin pohjaa pitkin kulkevaa lohkareista polkua pitkin. Vaikka auringonvalo ei enää ylläkään halkeaman pohjalle, juoksijat eivät varo askeliaan. Kivikossa nyrjäytetty nilkka on pieni uhka verrattuna luotiin, sirpaleeseen tai sortumaan. Eräs nelikosta puristaa kädessään metallista rasiaa jossa on antenni, vilkkuva punainen valo ja nappi. Rasia on sytytin kanjoniin viritettyihin räjähteisiin.


 


Hävittäjien, helikopterien ja maajoukkojen alkaessa hyökätä kalliolla olevaa leiriä vastaan Leonid nappaa kanjoniin viritettyjen räjähteiden sytyttimen ja syöksyy kanjoniin. Ayela, Darya ja Julien havaitsevat kanjonin parhaaksi pakopaikaksi alkavalta tulitaistelulta ja lähtevät samaan suuntaan.

Kuusikymmentä metriä kanjonin suulta löytyy naamioverkkoa ja sen takana kontti johon johtaa ovi. Kanjonia eteenpäin jatkaminen näyttää vaativan kiipeämistä ja ulkopuolella raketit tai pommit pudottelevat kanjoniin suuria kiviä. Nelikko suojautuu sisään kontiiin, joka paljastuu jonkinlaiseksi komento- tai ohjauskeskukseksi hyvin modernilla laitteistolla. Se on matala eikä järin tilava mutta selvästi rakennettu kestämään. Seinällä on hieman YK:n logon näköinen kyltti jossa lukee "Echo Surveillance".

Leonid löytää sisältä valokatkaisijan, Darya koskee etuosan näppäimistöön mutta kone kysyy vain salasanoja. Ayala lähetttää tekstiviestejä tutuilleen, Julien soittaa ja lähettää selontekoa sijainnistaan ja tilanteestaan.

Parin minuutin jälkeen penkkien yläpuolelle syttyy pieni "kiinnitä turvavyö" -valo. Nelikko istuutuu ja kiinnittää itsensä penkkeihin. Tasainen humina alkaa kohota, ilmassa tuntuu staattista sähköä ja sitten kaikki näkevät yllättävän räpsähdyksen ja kokevat hetken olevansa kuin vapaassa pudotuksessa. Tunne kestää vain sekunnin murto-osan; sitten laitteet ovat jälleen päällä ja kaikki istuvat tukevasti paikallaan. Ulkona putoilevien kivien ääni on lakannut ja turvavyövalo sammunut.

Kontin ulkopuolella on pimeä luola, ehkä kanjonin alla. Ulkopuolelta katsoen kontti on neljällä jalalla seisova möhkäle jolla ei ole mitään näkyviä liikkumiskeinoja. Nelikon jäsenet esittäytyvät toisilleen, vaihtavat tietoja asioista joita on saattanut tapahtua. Leonid kertoo toimineensa joitain päiviä turvakonsulttina sheikki Owais bin Maulanalle joka tahtoi räjäyttää kanjonin. Julien kertoo olleensa Ayelan kanssa tutkimassa itsemurhapommittajiksi värvättyjä dubailaisia siirtotyöläisiä sheikki Owaisin leirissä ja nähneensä sieltä Fallujahin taistelussa kuolleeksi oletetun Abd al-Sharzain -nimisen Al Qaidan kapteenin. Darya taas sanoo Dubain poliisin pidättäneen hänet aiemmin aamulla koska hän oli tavannut edellisyönä pidätetyn fysiikan professorin jota syytettiin Al Qaidan jäseneksi, ja Dubain olleen aikeissa luovuttaa hänet CIA:lle, huolimatta siitä että hän on iranilainen eikä ole tuntenut pidätettyä professoria sen tarkemmin.

Kontista löytyy muistiinpanovälineitä, taskulamppuja, vettä ja jopa leiriytymisvälineitä, pussillinen hevosenkenkiä sekä erikoinen A4-kokoon venytetyn iPodin näköinen laite. Sen tietokone ei kuitenkaan aukea enempää. Alin varastolaatikko on lukossa mutta Leonid murtaa sen auki. Sieltä löytyy haulikko ja eksoottinen kivääri. Julien antaa videokameralle lausuntoja ja haastattelee hieman muita; yleinen tunne on hermostunut. Luolan tarkempi tutkiminen paljastaa että kyseessä on itse asiassa taivaalle avoin kanjoni, vähän parempikulkuinen kuin se jota pitkin tänne oli saavuttu. Ulkopuolella on tähtikirkas yö, kallio näyttää Al-Fayahilta ja mitään merkkejä taistelusta ei näy.

Ympärille katseleminen saa nelikon tajuamaan, että he ovat itse asiassa tarkalleen samassa kohdassa kuin aiemminkin, se on vaan nyt täysin erilaisen näköinen. Puhelimissa ei ole kenttää eikä Leonidin GPS pysty paikantamaan sijaintia. Jonkin matkaa rinnettä alaspäin löytyy kuitenkin naamioverkon peittämä vanha mutta selvästi toimintakuntoinen maastoauto jossa on tankkikin melko täynnä.

Ryhmä pohtii mitä tehdä. Darya ei haluaisi palata Dubaihin koska hän on siellä poliisin etsimä, tosin hänen konsulaattinsa ehkä voisi auttaa hänet pois maasta. Kummastellaan että Dubain valot eivät näy tänne saakka. Joku esittää mahdollisuuden että kontti on jotenkin matkustanut tulevaisuuteen, tai ehkä jopa menneisyyteen. Ajatusta pidetään lähinnä huvittavana.

Ryhmä päättää kuitenkin koettaa ajaa Dubaille. Kontista siirretään tarvikkeita autolle. Sen yhteydessä Julien saa futuristisen laudan toimimaan; se kertoo olevansa Sonyn tietokone eksoottisella äärimukautetulla käyttöjärjestelmällä. Darya pyytää vilkaisemaan mikä on käyttöjärjestelmän valmistusvuosi. Käy ilmi, että se on 2027.

"UMPUI - Ubiquitous Mobile Personal User Interface
Version 6.1
Maintained by UMPUI Foundation, San Francisco, California, 2027

"Tervetuloa käyttämään UMPUI-järjestelmää! Jos sinulla ei ole aiemmasta laitteesta siirrettävää UMPUI-profiilia, autan sinua tekemään ensimmäisen profiilisi. Aloitamme kosketusnäytön käyttöliittymän käyttöharjoittelulla!"
Epäuskoinen seurue ajaa Dubain suuntaan lähes aution yön läpi. Kaupunkia lähestyttäessä alkaa käydä ilmeiseksi että Dubai on kyllä olemassa, mutta se on vasta kokemassa vilkasta rakentamista. Vanha arabirakentaminen on jäämässä länsimaisen arkkitehtuurin alle. Lehtikioskissa käyvä Julien saa selville, että päivämäärä on perjantai 27.10. 1972.

Paluumatka takaisin Al Fayahille on hiljaisen järkyttynyt. Seurue päättää leiriytyä kontin ulkopuolelle. Löytyvät leirintävarusteet ovat erittäin mukavat ja helppokäyttöiset, ja Ayela tekee joukkueelle ammattitaidolla leirimuonaa joka syödään ahnaasti. Ruuan jälkeen uni vie useimmat nopeasti; Leonid ja Julien juttelevat vielä hetken ammatillisia.

Al Fayah, lauantai, 28.10. 1972


Aamun valossa kanjoninkin pohjalla näkee hieman paremmin. Tuhdin aamupalan jälkeen seurue alkaa tutkia konttia tarkemmin. Tietokoneen salasanaa ei saada murretuksi, mutta Darya paikallistaa analogiset sensorit jotka kertovat päivämäärän, ulkona vallitsevat olosuhteet ja muuta yksinkertaista. Laitteessa on ilmeisesti järkyttävän tehokas akku joka on nyt kuintenkin vain 20% täynnä. Laitteen etuosassa on moottori mutta siihen ei haluta syvemmin kaivautua; on kuitenkin ilmeistä että laitteen teknologia on ennennäkemätöntä.

Aikamatkailun teoriaa pohditaan hieman. Darya koettaa selittää muille näkemyksiä tämän mahdollisuudesta, mutta enimmäkseen fyysikon jutut menevät muilta ohi. Myös Echo Surveillancen logoa mietitään. Tietokoneeseen koetetaan murtautua mutta edes Sonyn lituskakoneen ja Daryan kasaaman murtautumisohjelman avulla tämä ei onnistu.

Joukkue päättää lähteä käymään Dubaissa. Avatusta kotelosta on löytynyt myös kangaspusseja joissa on hopea- ja kultakolikoita - ei minkään tunnetun valtakunnan rahoja, mutta kuitenkin luultavasti käyttökelpoisia vaihtovälineitä.

Päivänvalossa Dubai on tungeksiva boomtown jota edes Ramadan ei paljon hidasta. Muu seurue menee savuiseen kahvilaan Leonidin käydessä vaihtamassa rahoja dollareiksi ja Emiirikuntien dirhameiksi. Kahvilassa ei ole epäilystäkään etteikö vuosi olisi 1972: länsimaisten muoti on omituista ja lehdet kertovat kuinka Vietnamista palaamassa oleva Kissinger on vakuuttunut siitä että rauha on pian taattu. Kaduilla kulkee turistien lisäksi paljon siirtotyöläisiä tekemisen asenteella; selvästi Dubai on tässä vaiheessa vaan paikka jossa on tarjolla kovaa työtä kovalla palkalla.

Pölyinen ja likainen seurue käy hamamissa kylpemässä. 70-luku on täällä havaittavissa lähinnä joissakin myrkyllisissä pesuaineissa; muuten naisten puoli on seesteisen ajaton joskin Daryan lyhyitä hiuksia kauhistellaan ja niiden uskotaan olevan jonkin onnettomuuden seurausta. Miesten puolella taas boomtown-vaikutelma on ilmeinen: tunnelma on öljylöydöistä ja amerikkalaisuudesta innostunut ja kaikki tuntuvat olevan vähintään tulevia miljonäärejä.

Kylpy on useimmille rentouttava. Sen jälkeen puidaan tovi Echo Surveillancen arvoitusta. Puhelinluettelosta sitä ei löydy eikä täpötäydestä Hiltonista kansainvälisen puhelun soittamalla tavoiteta sen etäkonttoria mistään. Muutamaa sanomalehteä ja ruokaostosta myöhemmin seurue palaa Al Fayahiin.

Kontti on kadonnut jäljettömiin kaupunkireissun aikana. Tämä tyrmää nelikon hetkeksi. Esitetään paljon spekulaatiota siitä mitä olisi voinut tapahtua, pohditaan mekanismia jolla se siirtyy ajassa. Darya arvelee että varsinaiseen aikasiirtoon tarvittaisiin joko takyoneita tai järkyttävät määrät energiaa, mutta sitten keksii että stabiili madonreikä voisi aiheuttaa saman efektin. Hän myös suorittaa joitain säteilymittauksia selvittääkseen miten laite paikantaa ajan jossa on, mutta ilmeisesti tuloksetta.

Iltaa kohti ryhmä toteaa että oikeastaan ainoa tehtävissä oleva asia on juhlistaa Ramadania juhla-aterialla. Viinin ja hyvän ruuan merkeissä pohditaan lisää aikamatkustuksen arvoituksia ja Echo Surveillancen olemusta. Sanomalehtiä ja edellisvuoden vuosikirjaa lueskellaan. Julien tajuaa, että seuraavana yönä palestiinalainen Musta syyskuu -järjestö kaappaa saksalaisen lentokoneen ja vaihtaa sen Münchenin olympialaisten yhteydessä kiinni jääneisiin terroristeihin. Tämä johtaa lopulta Israelin operaatio Jumalan vihaan ja massiiviseen salamurha-aaltoon.

Ryhmä pohtii mitä tehdä, sekä moraalisesti että aikaparadoksien kannalta. Lopulta päädytään epäilyksistä huolimatta ajamaan takaisin Dubai'iin ja jättämään Ankaran lentokenttäviranomaisille varoitus kaappausaikeista; Leonid hoitaa tämän puhumalla turkkia. Sen jälkeen ryhmä palaa kontin paikalle.

Sunnuntai, 29.10. 1972


Seuraavana aamuna Sonyn pikkutietokoneesta löydetään myös radiovastaanotinkapasiteetti (sekä simultaanitulkkauskyky). Ryhmä kuuntelee uutisia ja lopulta löytää tiedon, että turkkilaiset viranomaiset ovat pysäyttäneet kaappauksen Ankarassa. Israel uhkaa vastatoimia syyllisille ja Saksa tuntuu yllättäen halukkaalta luovuttamaan Münchenin terroristit kansainväliselle tuomioistuimelle.

Myöhäisen aamiaisen syönnin ja radion sekä television seuraamisen merkeissä ryhmä pohtii seuraavaa siirtoaan. Sitten heitä alkaa yllättäen nukuttaa ja he tuupertuvat parissa sekunnissa kalliolle.

Jossakin, joskus


Pehmeä sairaalavuode, ystävällisiä miehiä ja naisia jotka kyselevät viime päivien tapahtumista.

Suljettu koppi, paniikinomainen krapulaherääminen lääkityksestä, turhaa oven hakkaamista, kukaan ei kuule.

Hetkellinen herääminen kuvun peittämässä sairaalavuoteessa. Sitten nukahtaminen, pitkä levollinen yöuni, ja herääminen jossain aivan muualla.Pelinjohtajan mietintöjä


Ylläolevassa pelikuvauksessa keskityin tapahtumien kuvaamiseen ja jätin mm. hahmojen välisen dialogin ja pohdinnan siitä mitä pitäisi tehdä aika vähälle aivan jotta saisin jonkinlaisen kokonaiskuvan tapahtuneesta kirjoitettua. Episodikuvausta saa korjata ja täydentää täysin vapautuneesti. Etenkin hahmojen esittämiä teorioita on ehkä hyvä kirjata ylös jonnekin sivulle. Perustetaan vaikkapa tässä saman tien erillinen sivu spekulaatiolle.

Näin taas alkoi yksi pelikampanja pudottamalla hahmot täysin tuntemattomaan. Olisin voinut tietysti varoittaa tästäkin etukäteen, mutta pelkään että jos olisin suoraan sanonut "varautukaa Farscape / Lost -akselin avaukseen" asiat olisivat olleet vähän liian ilmeisiä. Varsinkaan kun koko intro ei ole vielä suinkaan ohitse. Monet keskeiset pelin sävyn elementit tässä kuitenkin olivat läsnä: historiallis-moraaliset ongelmat, fysiikka ja tuntemattomien asioiden parissa seikkaileminen. Mukaan tulee vielä ihmissuhdehömppää ja muutamia muita aspekteja.

Huolimatta pyrkimyksistäni huolellisuuteen ja tarkkuuteen Echo Surveillancen kirjoitusvirhe ärsytti, varsinkin kun se olisi voinut olla olennainenkin seikka. Vaan tämä oli oikeastaan suurin harmistuksen aihe.

En ole vielä oikein selvillä siitä miten tämän pelin rytmitystä pitäisi käsitellä. Yritän pitää asiat kiinnostavina kaikille mutta toisaalta en tahtoisi suorittaa leikkauksia pois kahden henkilön keskusteluistakaan. Itselläni on sellainen kuva että leikkaukset toimivat lopulta tässä skenaariossa melko hyvin ja että vaikka ohjelmassa oli paljon nävertävää ongelmanratkaisua, siinä pyrittiin lopulta keskittymään kiinnostaviin elementteihin; ts. kun olennainen oivallus oli tehty, loppudetaljit sivuutettiin triviaaleina (esim. lukitun kaapin avaus, kontin elementtien tutkiminen, futuristisen tietokoneen käyttöönotto jne).

Palautelomake

<-- Prologi: Ayela ja Julien - Ayela: Primum non nocere -->
<-- Prologi: Leonid - Leonid: Heräämisiä -->
<-- Prologi: Darya - Darya: Bastogne -->
CategoryPelit
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki