Prologi: Darya


001: Kaikutarkkailu -->"Sinut kuljetetaan Omaniin ja luovutetaan Yhdysvaltain Keskustiedustelupalvelulle. Sen jälkeen kohtalosi on Jumalan käsissä."
- Dubain poliisin etsivä Daryalle

 


Elokuun puoliväli, 2009
Dubai, Arabiemiirikuntien liitto


IréneDarya Rastegar on saapunut Dubai'iin Birla Institute of Technology and Sciences, Pilani:n juuri avattavaa fysiikan tutkimusyksikköä katsomaan. Tuore fysiikan laitos kutsuu fysiikan opiskelijoita ympäri maailmaa tutustumaan projekteihinsa ja tarjoaa näille pro gradu- ja jatko-opiskeluaiheita. Pariisista tutustumaan saapuvat Daryan lisäksi ainejärjestöpolitiikka-aktiivi Janosz Lorgnon, supersäieteoriaan kovasti suuntautumassa oleva Iréne Veniard ja graduaan geofysiikasta viimeistelemässä oleva Nicolas Jospin. Air Emiratesin lennolla tavataan muitakin samaan konferenssiin tulossa olevia fyysikoita.

JanoszTorstai-iltana pidetään avajaiset BITS:in tiloissa Dubain kaupungin ulkopuolella. Ystävällinen henkilökunta on pääasiassa arabeja, sekä pari intialaista ja amerikkalaista; yleisö on eurooppalaisia, amerikkalaisia, intialaisia ja japanilaisia. Avajaisten jälkeen opiskelijoita kestitään hotellin baarissa. BITS on selvästi erittäin varakas ja tarjoaa opiskelijoille syötävää ja juotavaa sekä huolehtii siitä että opiskelijat verkostoituvat hyvin eivätkä juo aivan liikaa. Darya jakaa hotellihuoneen Irénen kanssa. Kaksikko käy kävelyllä hämmästyttävän oloisessa Dubaissa. Kaupunki on hyvin siisti ja ekstragavantti olematta tyylitön. Valtaosa ihmisistä tuntuu olevan länsimaisia; kaikki on ystävällisesti kaksikielistä. Baariin palattaessa jopa syrjäänvetäytyvä Darya houkutellaan mukaan istumaan fyysikoiden kanssa ja juttelemaan; Mohammad-niminen assistantti yliopistolta kertoo monikansallisille vieraille Dubaista ja vaihtaa jopa pari sanaa farsiksi Daryan kanssa kuullessaan tämän olevan Iranista. Baarissa menee myöhään, aikaero vaan vahvistaa tätä.

NicolasSeuraavana päivänä BITS esittelee varsinaisia tutkimusprojektejaan enemmän tai vähemmän väsyneille nuorille fyysikoille. Keskeisimpiä ovat geofysiikka (ilmastonmuutosta vastaan taisteleminen valtameren suolapitoisuutta muokkaamalla) ja materiaalifysiikka (öljy loppuu joskus, mutta Dubaissa on myös lähes rajaton auringkoenergiapotentiaali jos sitä vaan voisi hyödyntää nykyistä paremmilla aurinkokennoilla). Selvä teknillisen tiedekunnan naapurina olemisen ote tuntuu kaikkialla.

Lounas on oikein hyvä ja illallinen erittäin herkullinen. Opiskelijat on jaettu pienempiin pöytäkuntiin joista kussakin on jokin BITS:in edustaja jututtamassa, houkuttelemassa instituuttiin jatko-opiskelemaan tai muuten vaan pitämässä huolta mielialasta. PR-henkilöt on valittu huolella, koska he ovat kaikki todella hyviä saamaan opiskelijat viihtymään ja jopa kertomaan itsestään. Jopa arat tiedenörtit on houkuteltu kuoristaan ja saatu tapaamaan kaltaisiaan.

Professori AbbudDaryan pöytäseurueessa instituutin edustajana on eilen baarissakin nähty professori Fihr Abbud joka houkuttelee pöytäväen puhumaan filosofis-fysikaalisia. Illallisen jälkeen opiskelijat jatkavat yökerhoon, mutta Darya ei koe sitä omaksi skenekseen ja pakenee nopeasti hotellille. Iréne saapuu paikalle myöhään yöllä.

Aamuseitsemän aikaan Irénen puhelin soi. Hän herää ja nousee ylös hämmästyneen ja huolestuneen näköisenä; kun Darya kysyy mistä on kyse, Iréne kertoo että professori Abbud pidätettiin puoli tuntia sitten. Pidätyksestä raportoi amerikkalainen opiskelija Steve joka kertoo tarinaansa hotellin ala-aulassa: kokoyön baarikierroksella olivat jalkeilla enää Steve, japanilainen fyysikko ja prof. Abbud kun paikalle oli yhtäkkiä syöksynyt kourallinen Dubain poliiseja jotka olivat kovin ottein taklanneet Abbudin ja vieneet hänet pois. Poliisi oli poiminut myös Steven ja hänen kaverinsa pikaiseen kuulusteluun, mutta päästäneet heidät pois puolta tuntia myöhemmin.

Hotellibaariin saapuu melkoinen joukko fyysikoita kuulemaan Steven tarinaa. Fihr Abbud on ilmeisesti Yhdysvaltain kansalainen ja tapahtumasta pannaan sana kiertämään myös instituutille; joku on oletettavasti ottanut jo yhteyttä suurlähetystöönkin. Enimmäkseen opiskelijat ovat täysin ällistyneitä tapahtuneesta ja ihmettelevät mitä oikein on tekeillä.

Kun Darya on käymässä WC:ssä kaksi arabinaista tarttuu yhtäkkiä häneen kiinni ja painii hänet käsirautoihin; kun hän ei heti rauhoitu he antavat hänelle taserista. Protestoiville sivustakatsojille näytetään poliisin virkamerkkiä; Darya kuljetetaan huolto-ovesta ulos, hotellin autotalliin ja siellä odottavaan poliisiautoon. Auton takaosassa hän päätyy poliisiasemalle ja siellä ikkunattomaan kuulusteluhuoneeseen. Toiveet saada puheluita sivuutetaan eikä Daryalle edes kerrota mistä häntä syytetään.

Kuulustelemaan saapuu joko hyvin siististi pukeutunut dubailainen poliisi tai kenties Arabiemiirikuntien tiedustelupalvelun edustaja. Daryalta kysytään miten hän tuntee Fihr Abbudin, joka aiemmin aamulla pidätettiin epäiltynä wahhabistisen terroristijärjestön jäsenenä. Daryan vastaus että hän tapasi tämän vasta toissapäivänä ei tyydytä kuulustelijaa. Hänelle näytetään valokuvia arabimiehistä joita hän ei tunne, häneltä kysytään samoja asioita uudelleen ja uudelleen, eikä hänen vakuuttelujaan siitä ettei hän tiedä mitään uskota.

Kuulustelu kestää useita tunteja ja on hyvin intensiivistä vaikka Daryaan ei missään vaiheessa sen aikana kajota sormellakaan. Sen aikana Daryalle väitetään, että professori Abbud on ollut jo pitkään terrorismivastaisen koalition seurannan kohteena ja että tämä oli vartavasten järjestänyt Daryan vierailemaan Dubaissa "niinsanotussa konferenssissa". Kuulustelija ei suostu uskomaan että Abbud olisi kutsunut paikalle jonkun jota ei ennestään tunne, eikä hyväksy Daryan väitettä että hän ei tunne kotimaassaan ketään kiihkomielisiä islamisteja.

Lopulta kuulustelija sanoo, että jos Darya ei osaa tai suostu kertomaan mitään, hänet kuljetetaan rajan yli Omaniin ja luovutetaan CIA:n haltuun. Kun tämäkään ei johda tuloksiin, Darya todella annetaan sotilaspoliisin haltuun, hänet siirretään Humveehen joka lähtee ajamaan aavikolle itää kohti.

Sotilaspoliisit eivät Daryaan liiemmin huomiota kiinnitä, mutta hän on edelleen käsiraudoissa ja matkalla kohti CIA:a ja oletettua lentoa kohti salaista vankilaa jossain päin maailmaa. Sotilaspoliisit saavat matkalla kehotuksen käydä vilkaisemassa Al-Fayahin kalliota ja raportoimaan jos siellä näkyy jotakin liikettä. Auto käännetään hieman etelään ja otetaan kurssi kohti aavikosta kohoavaa kalkkikivijyrkännettä.

Al-Fayah

Jyrkänteen ympäristössä ei näy liikettä, mutta kun Humvee ajetaan lähemmäs, se ajaa yllättäen piikkimattoon samalla kun hiekan alta ja kivien takaa pomppaa esiin rynnäkkökiväärein aseistettuja parrakkaita miehiä. Auto pysähtyy ja sotilaspoliisit pakotetaan avaamaan ovet; myös Darya otetaan ulos. Kaikki kolme marssitetaan ylös kalliolle, josta paljastuu ehkä tusina aseistettua sissiä ja puolen tusinaa kurjan oloista palvelijaa, jotka ovat kantamassa kuorma-autoista laatikoita kalliossa olevaan railoon. Sissit eivät selvästikään osanneet odottaa sotilaspoliiseilla olevan vankia; sotilaspoliiseilta kysytään kuka Darya on, mutta nämä sanovat etteivät tiedä ja ovat vain viemässä tätä amerikkalaisille Omaniin. Daryan käsiraudat avataan ja hänet käsketään istumaan kivikkoon.

Sissit ovat selvästi enemmän huolissaan jostain aivan muusta kuin Daryasta. Sitten joku länteen ja Dubain kaupungin suuntaan katseleva tähystäjä huutaa, että horisontissa näkyy pölypilvi ja sen päällä helikoptereita.

Pelinjohtajan huomioita


Vahvimmin ratakiskotettu intropätkä näistä kolmesta. Enemmänkin kuvia olisi voinut olla mutta oikeasti niitä olisi varmasti tarvittu kymmeniä kaikkia esiintyneitä hahmoja varten. Jatkossa sitten varmaan lisää. Peli oli myös vähän liikaakin pelinjohtajan monologia, mutta tämä johtunee intron luonteesta; koetan olla höpöttämättä ihan niin paljon kunhan varsinainen peli alkaa.

Siia- ja sunnimuslimien eroista näköjään puhuin mainiosti läpiä päähäni ja sotkin analogiani pahan kerran. Tässä on pikainen yhden sivun artikkeli aiheesta: http://islam.about.com/cs/divisions/f/shia_sunni.htm


Pelattiin 25.9. 2009


CategoryPelit
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki