033: Nanjing


<-- 032: Kauppamahti - 034: Sademetsän sissit -->


"Mikä on minun, on teidän."
- Wo Wei Koh

 


Syyskuu 1967, Dixie-2


Yhteisön rahatilanteen vakiinnuttua todetaan, että on aika koettaa viedä Su-chu Koh kotiinsa. Palautusryhmään on paljon halukkaita - monet coventrylaiset tahtovat nähdä edes jonkun joukostaan selviävän takaisin kotiinsa. Lopullinen kokoonpano lähtevälle ryhmälle on tiedepuolelta Darya, Malika ja Emanuel, johtajana Ayela, tulkkina Marie Gatteaux sekä kiinantaitoisina Gon Zaotsenko ja Ru-ping Sa. Myös Chulsoon Jongin mukaan pyytämistä harkitaan, mutta arvellaan että häntä tarvitaan enemmän Sozirenissa.

Matkan varrelle suunnitellaan välietappeja. Kuljettimella tahdotaan käydä vilkaisemassa tavoitettavissa olevia maailmoja eri kohdista planeettaa, mutta tämä päätetään jättää vasta paluumatkan suoritukseksi. Kohteiksi pohditaan Istambulia, Kaukaasiaa ja jopa 1200-luvun Mongoliaa; Welt Erstreichissa Tsingis Kaanin pitäisi olla parhaillaan valtavan mongolivaltakunnan hallitsija. Thalessa ryhmä tekee testimatkan Welt Orientiin tai Ming-2:een, ja toteaa sen elävän alkutalvea ja kellon olevan 6-10 tuntia jäljessä Dixie-2:a.

Sitten kuljetin ja palautusryhmä siirretään baijerilaisen rahtifirman lentokoneeseen, joka lähtee kohti itää. Suuri rahtikone on charteroitu pelkästään coventrylaisten käyttöön, eikä baijerilainen miehistö kysele heiltä liikoja. Liki vuorokauden kestävän matkan aikana kone tekee välilaskuja Donin tasavallassa sekä Kirgisian tasangoilla ennen kuin saapuu Kiinaan.

Nanjing, Kiina, keskiviikko 13.9. 1967


Kiinassa tullimuodollisuuksia nopeutetaan hieman livauttamalla sopiva lahjus lentokenttävirkailijoille, ja niinpä coventrylaisten kuljetuskontin sisään ei haluta vilkaista. Yangtze-joen varrella sijaitseva kaupunki on melkoinen teollisuuskeskittymä. Infinityn kuljetin viedään joen pohjoispuolelta vuokrattavaan varastoon. Sinne pystytetään Faradayn häkki sekä dieselgeneraattori. Sen jälkeen ryhmä Ru-ping Sa'ta lukuunottamatta lähtee katselemaan kaupunkia.

Nanjing oli 1300-luvulla Ming-dynastian ensimmäinen pääkaupunki, ja sen vanhaa kaupunkia ympäröivä muuri on täälläkin yhä paikallaan. Joen eteläpuolelle saavuttaessa Su-chu Koh alkaa tunnistaa maastonmuotoja ja kaupungin vanha muuri on hänestä aivan samanlainen kuin hänen kotonaan. Muutoin vanha kaupunki on selvästi muuttunut 200 vuodessa.

Kaupunki on kansainvälinen, eikä coventrylaisten sekalainen seurakunta herättäisi siellä suuremmin huomiota, ellei heidän joukossaan olisi länsimaalaisesti pukeutunut nuori kiinalaisnainen jonka jalat ovat sidotut. Muutamia sidottujen jalkojen naisia täälläkin näkee, ja he sekä heidän miehensä ovat tyypillisesti pukeutuneet hyvin vanhanaikaisesti. Su-chu Koh herättää näissä ihmisissä jonkinasteista paheksuntaa. Tämä päätetään lopulta korjata pukemalla sekä Su-chu Koh että Gon Zaotsenko samanlaisiin konservatiivisiin asuihin; Hilde pukeutuu myös paikallisittain, ja herättää vuorostaan hieman huomiota sitomattomine jalkoineen.

Enimmäkseen Nanjingin ihmisvilinään coventrylaiset sopivat kuitenkin melko hyvin. He syövät paikallista ruokaa ja käyvät katsomassa Peking-oopperaesitystä. Akrobaattinen ja nopeatempoinen esitys on useimmille coventrylaisille mieleen; Su-chu Koh ei ole koskaan nähnyt mitään aivan sellaista, mutta pitää siitä silti. Ayela ei osaa täysin rentoutua, vaan pelkää näkevänsä teatterin nurkissa Infinityn agentteja.

Esityksen loputtua ryhmä siirtyy sateen läpi varastolleen. Yangtzen ali menevä autotunneli on hieman pelottava kokemus. Nukkumaan mennään varhain, ja herätys koittaa jo aamuviideltä. Ryhmä pukee 1700-luvun alkuun soveltuvat vaatteet ylleen ja ahtautuu kuljettimeen, lukuunottamatta Emanuelia joka jää paikallisvartijaksi Dixie-2:n päähän.

Joulukuu 1709, Nanjing, Ming-2


Kuljetin putoaa parikymmentä senttiä pehmeään maahan. Luukun avaamisen jälkeen ulkona nähdään pilvinen yötaivas; lämpötila on nollan tasolla. Etelässä näkyy tulia ja kaupungin valoja, mutta pelto jolle kuljetin on saapunut on pimeä ja autio.

Nopeasti ryhmä peittää kuljettimen teltalla ja rakentaa sisäpuolelle foliosta ja kanaverkosta Faradayn häkin. Sitten he pystyttävät toisen teltan, ja viettävät kurjanpuoleisen loppuyön kylmissä oloissa.

Aamunkoitteessa seurue lähtee liikkeelle, lukuunottamatta Ru-pingia, joka jää vartioimaan kuljetinta ja häätämään pois liian uteliaita paikallisia. Su-chun sidotut jalat eivät sovellu kävelemiseen maastossa, joten häntä kuljetetaan yksinkertaisessa kantotuolissa. Ympärillä maaseutu heräilee. Paikalliset väistävät kunnioittavasti tien sivuun kantotuolissa kulkevan paremman väen edustajan tullessa kohdalle. Joen tuntumassa löytyy vene, joka kuljettaa seurueen ylitse varsinaiseen kaupunkiin.

1700-luvun alun Nanjing on kukoistava kauppakaupunki. Kilometriä leveämmän joen varrella on pitkä satama-alue, jossa näkyy paitsi kiinalaisia, myös muita kaakkoisaasialaisia ja eurooppalaisia. Eksoottiset näyt seuraavat toisiaan: kaupungissa on paljon enemmän hienoa katsottavaa kuin 1200-luvun jokseenkin kauhean näköisessä ja tuoksuisessa Ginevrassa oli. Korkean pagodatyyppisen temppelin edustalla on suuri ristiinnaulitun patsas, ja kiinalaiset tekevät ristinmerkin sen ohi kulkiessaan. Buddhan patsaiden vieressä on itämaisia pyhimyksiä joille on jätetty uhrilahjoja. Selvästi Nanjing on pohjimmiltaan kiinalainen kaupunki, mutta parissa kohtaa kiinalaisuuden kanssa lomittain kulkee eurooppalaisia vaikutteita pukeutumisessa, arkkitehtuurissa ja taiteessa.

Su-chu Koh on haltioissaan, ja malttaa tuskin pysyä kantotuolissaan. Hän opastaa seurueen satamasta vanhaan kaupunkiin, jossa Kohin kauppahuoneen talo sijaitsee. Talo on kyllä paikallaan, mutta sen koristeet ovat vieraat ja kyltissä sen ulkopuolella on tuntematon nimi.

Su-chu säikähtää ja hakeutuu parin korttelin päässä olevan kauppiaan puheille. Kauppias tunnistaa hänet, ja ällistyy nähdessään hänet jälleen - Marie tulkkaa nopealla mandariinikiinalla käytävän keskustelun muille. Kauppias kertoo Kohin kauppahuoneen muuttaneen pois vanhasta kaupungista muurin ulkopuolelle, ehkä puolen kilometrin päähän. Lähistöltä löytyvä jalometallikauppias, joka vaihtaa coventrylaisten hopeakolikoita keisarikunnan paperirahaksi, tarjoutuu tulemaan mukaan oppaaaksi - hän tuntee myös Su-chun ja Kohin huoneen.

Viimein oikea talo löytyy. Se on kiinalaistyylinen yksikerroksinen kartano, jonka keskellä on sisäpiha ja asuintilat ympäröivät sitä. Talo on suuri ja näyttää vilkkaalta. Portilla palvelija ei tunnista Su-chua, mutta päästää silti ryhmän sisään.

Wo Wei KohKantotuoli pysähtyy sisäpihalle, ja kiinalainen mies saapuu katsomaan vieraita. Hän näkee Su-chun ja huutaa hämmästyksestä ja ilosta. Su-chu nousee kantotuolista samalla kun mies ryntää tervehtimään häntä lämpimästi. Muutkin pihalla hääräävät huomaavat mitä tapahtuu, monet heistä tunnistavat Su-chun ja rientävät hänen luokseen. Lopulta jopa kauppahuoneen pää, 70-vuotias Wo Wei Koh, saapuu katsomaan mistä on kysymys.

Kohin talossa


Käytännössä koko loppupäivän coventrylaiset viettävät Kohin kauppahuoneen vieraana. Jalokivikauppias on lähetetty kohteliaasti tiehensä, ja kuultuaan tilanteen arkaluontoisuudesta Wo Wei on komentanut talonväkeään olemaan juoruilematta ulkopuolisille Su-chun paluusta. Su-chu selittää suvulleen vaiheitaan Nanjingista katomaisesta alkaen, kertoo tulleensa Kohin huoneen kauppakumppanien kaappaamaksi ja olleensa vuosikausia vankina. Kumppani oli väittänyt Wo Weille tytön karanneen yhdessä heiltä anastetun omaisuuden, nuoren Wo Wein pojan ja palvelijan kanssa, ja lavastanut koko kaappauksen näyttämään ahneiden huiputtajien karkaamiselta sekä varkaudelta. Kun Wo Wei kuulee tarinan toisen puolen, hän antaa kälylleen kaiken anteeksi, ja hänen halveksuntansa aiempia kauppakumppaneitaan kohtaan kohoaa. Kauppakumppani, Piao Qi'n kauppahuone, oli kaappausten jälkeen koettanut kaataa Kohin huoneen hyvinvoinnin ja aiheuttanut heille tuntuvia tappioita sekä maineen ja kasvojen menetystä. Nyttemmin Piao Qi on Nanjingin voimakkaimpia kauppamahteja, ja huoneen pää on Etelä-Jiangsun provinssin kuvernöörin läheinen ystävä.

Du KohKoko Infinityn, Coventryn ja rinnakkaismaailmoiden kuviota ei ole helppoa selittää Wo Weille, mutta coventrylaiset näkevät tämän tarpeelliseksi. Tuntikausia kuluu selitysten, erikoisilla laitteilla tehtävien demonstraatioiden ja Dixie-2:n Nanjingista tuotujen kirjojen, karttojen ja valokuvien parissa. Vähitellen Wo Wei alkaa uskoa, että Su-chun katoamisen takana oleva taho on paljon voimakkaampi kuin hän on edes kuvitellut. Hänen Intiassa algebraa ja tieteitä opiskellut pojanpoikansa Du Koh alkaa nopeammin hahmottaa coventrylaisten koko kertomuksen vaihtoehtoisista historioista, ja niitä hyväkseen käyttävästä organisaatiosta kaukaa tulevaisuudesta. Vaikka Wo Wei ei vältttämättä täysin prosessoikaan coventrylaisten koko tarinaa, hän ilmaisee kuitenkin ilonsa Su-chun palaamisesta kotiin ja kiitollisuutensa kaikille, jotka ovat tässä häntä auttaneet.

Selontekojen lomassa Darya muistaa, missä on kuullut nimen Piao Qi aiemmin: se on Valkoinen tähti kiinaksi. Ilmeisesti Infinity todella käyttää samaa nimeä paikallistukikohdissaan tai paikallisorganisaatioillaan tai mitä nämä sitten ovatkin. Kun asiasta mainitaan Wo Weille, hän kertoo Piao Qi'n toimivan edelleen Nanjingista käsin: heillä on hallussaan korttelien kokoinen tila Vanhan kaupungin itäpuolella. Darya, Malika ja Hilde käyvät katsomassa sitä.

Piao Qi


Wo Wein talouden palvelija opastaa kolmikon kauppahuoneen luokse. Näiden alueella näkyy selvästi tuttu valkoinen viisisakarainen tähtitunnus. Todellakin Piao Qi näyttää hallitsevan suurta aluetta ja useita taloja. Tuonti- ja vientibisnes on kovassa vauhdissa, ja alueen ulompien osien läpi pääsee kävelemään muiden ihmisten mukana. Selvästi täällä on vilkkaampaa kuin Shiroi Hoshissa Dixie-2:n Heunggongissa, ja alue on huomattavasti hotellia suurempi. Sen sisällä on muutamia suljetumpia pihoja, joihin kolmikko ei edes yritä.

Mitään selvästi ajankuvaan sopimatonta ei näy, mutta on mahdollista kuvitella monien alueella toimivien ihmisten olevan ehkä hivenen liian pitkiä tai hyväkuntoisen oloisia 1700-luvun kiinalaisiksi. Kuljettuaan alueen läpi kolmikko palaa Kohin talolle syömään illallista ja keskustelemaan. Wo Wein kuvaus Piao Qi'n kaupankäyntitavoista kuulostaa kovin Infinityltä: huone tuo tavaroita, joita olisi helppo tuottaa korkean teknologian maailmassa teollisesti, ja vie jalometalleja sekä paikallisia käsitöitä.

Ryhmän radiopuhelimilla kuuntelemalla mitään radioliikennettä ei havaittu, joten Malika ja Darya lähtevät koettamaan kuljettimen sofistikoituneempaa radiolaitteistoa. Wo Wein palvelijat kuljettavat heidät perille. Pellolla Ru-ping kertoo kohdanneensa joitain paikallisia, mutta lähettäneensä nämä pois.

Parin tunnin kokeilemisen jälkeen kuljettimen sotilastason radiolaitteet löytävätkin taajuushyppelevää radioviestintää. Selviää, että kaupungin viereisella Purppuravuorella on säähavaintoasema, joka raportoi puolen tunnin välein säätietoja ja muita korkean paikan havaintoja Infinityn tukikohtaan, joka kuittaa ne. Raportit ovat kiinaksi, mutta kuljettimen tietokoneen simultaanitulkkaus tekee niistä ymmärrettäviä. Raporttien mukaan tekeillä ei ole mitään epätavallista. Radion ääressä käytetään koko yö.

Seuraavat päivät


Wo Wei tarjoaa vieraanvaraisuuttaan coventrylaisille. Hän tekee selväksi, että haluaa vapauttaa myös poikansa Fei-hongin Coventrysta, ja tätä varten on valmis tarjoamaan kauppahuoneensa varallisuutta pelastusoperaation käyttöön. Hän alkaa kuitenkin vähitellen hahmottaa, että pelkkä purjehtiminen Malayalle ei tähän riitä.

Vanhan Kohin pojanpoika Du Koh puolestaan kuuntelee tarkkaan Su-chun ja muiden coventrylaisten kertomuksia. Coventrylaisten kuljettimille järjestetään läheisempi tukikohta Kohien talon läheltä; Dixie-2:lla he vuokraavat samalla paikalla olevan tontin, ja paria päivää myöhemmin heillä on melko hyvä tuikohta, jonka turvin siirtää kuljetinta maailmasta toiseen.

Vaikka Kohin perhettä ja palvelijoita on kielletty juoruamasta, on ilmeistä että ajan kanssa Piao Qi tulee kuulemaan Su-chun paluusta. Kukaan ei osaa tarkalleen arvata, mitä tästä seuraisi. Wo Wei tahtoisi piilottaa Su-chun sukulaistensa luo maalle, mutta coventrylaiset epäilevät, että jos sana Infinitystä on levinnyt talon keskuudessa, Infinity ei tyytyisi palauttamaan pelkästään Su-chua Coventryyn.

Pohditaan mahdollisuutta tehdä hallaa Piao Qi'n operaatiolle, tai ehkä jopa varastaa heiltä kuljetin. Jälkimmäinen todetaan kuitenkin valtavan riskialttiiksi ajatukseksi, varsinkin kun muistaa edellisen vastaavan yrityksen kohtalon. Malika tekee Piao Qi'n alueella tutkimuksia, ja toteaa että kauppahuoneen talojen alla on samantyylinen metallilaatikko kuin heunggongilaisen hotellin sisällä; oletettavasti Infinityn kuljetin lähtee ja saapuu täältä. Hän löytää myös alueen reunalla toimivan pienen kivihiilivoimalan, jonka voisi kuvitella tuottavan virtaa Infintyn välittömiin tarpeisiin.

Wo Wei ilmaisee kiinnostusta Dixie-2:lta tuotaviin esineisiin ja tarvikkeisiin. Du taas tahtoisi nähdä vieraat maailmat omin silmin. Coventrylaiset suostuvat ottamaan hänet oppipojakseen lähtiessään Ming-2:lta.

Hilde tiedustelee kiinalaisesta ukkosen jumalasta, ja riemastuu kuullessaan taolaisesta Lei Gong -jumalasta, jolla on lepakon siivet, linnun nokka ja vasara jolla hän pystyy luomaan ukkosta. Monia pyhättöjä tälle ei kuitenkaan ole, kiinalaissävytteinen katolinen kristinusko on Nanjingin näkyvin hengellisyyden muoto.


Pelinjohtajan mietintöjä


Suomen kielen in-law sanasto ei tule minulle luontevasti, joten pelissä oli vaikea käyttää termejä "käly" ja "appi", etenkään kun ne eivät tunnu riittäviltä kuvaamaan tiiviitä kiinalaisia perhesuhteita. Tämän vuoksi käytin termejä "tytär" ja "isä" näiden asemasta.

Pari errata-detaljia: Su-chu Koh on syntynyt apinan vuonna, ja Wo Wei Koh lohikäärmeen vuonna, ei toisinpäin.

Gon Zaotsenko itse asiassa viittaa kieleensä mantsuna - mantsudynastia oli jo hänen aikanaan ehditty perustaa, vaikka Pohjois-Kiina olikin sen jälkeen jäänyt Venäjän vallan alle.

Peli oli tosiaan hahmoille palkinto kaikista heidän tähänastisista ponnisteluistaan. Yllättävän kauan pelissä kului, ennenkuin coventrylaiset löysivät itselleen ei-aikamatkustavia liittolaisia. Oli myös hyvä pitkästä aikaa käyttää kiinalaisia muina kuin geneerisinä pahiksina.


<-- 032: Kauppamahti - 034: Sademetsän sissit-->


CategoryPelit
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki