020: Riuttojen merirosvot


<-- 019: Golfin säännöt - 021 Kalpean Kristuksen seuraajat:-->

"Tämä ei ole naisten silmille sopivaa."
- Giovanni di Angelico

 


Tay Xan, Etelä-Kiinan meri, Dixie-2, keskiviikko 4.1. 1967 AD


Pakolaisyhteisön väkiluku: 87

Tay Xan Etelä-Kiinan merellä

Rahtilaiva Tay Xan on matkannut pois Kuantanista saarettomalle Etelä-Kiinan merelle. Se välttelee yleisiä laivaväyliä ja seilaa Hong Kongia kohti syrjäisillä vesillä. Laivalla Leonid tutustuttaa sotilaskaaderiaan Keräilijöiden sotilasteknologiaan.

Leonid on kerännyt kuuden hengen ryhmän toimimaan operatiiveina vaarallisissa tilanteissa. Ryhmään kuuluu hänen itsensä lisäksi Gombei Mizoguchi, Coventryn sotilaat Chulsoon Jong sekä Matthau Bankole, agentti Giovanni di Angelico ja schatzgräber Mily Bruschlaf. Leonid esittelee väelleen Infinityn rynnäkkökivääriä sekä panssaria. Kivääri on kevyt, varmatoiminen ja käyttää hylsytöntä patruunaa. Panssari on muovia teräsvahvistuksilla. Kypärä johon sisältyy HUD-näyttö, äänisuodatus ja valovahvistus on jo sellaisenaan varsin hämmästyttävä käyttää, mutta kun siihen liitetään Infinityn taistelutietokone, saadaan mukaan laajakulmanäkökenttä, tehostettu todellisuus, IFF, välitön kohteentunnistus, simultaaniyhteys aseen pienoistietokoneeseen ja vaikka mitä muuta. Kokemus on useimmille sotilasryhmän jäsenille lähinnä häiritsevä joskin kiinnostava.

On selvää, että laitteisto tarjoaa valtavan edun taistelussa mikäli sitä osaa käyttää. Chulsoon Jong mutisee, ettei olisi koskaan uskaltanut lähteä Keräilijöitä vastaan jos olisi tajunnut näiden sotilasteknologian tason, ja Matthau Bankole suhtautuu tekkiin hienoisella vastenmielisyydellä. Mily Bruschlaf sen sijaan miettii tapoja millä teknologian edut voisi neutraloida, ja mainitsee että "tiedeaseen" sähkölaitteita tuhoava vaikutus varmaan purisi näihin. Selviää että tiedeaseilla Mily tarkoittaa ydinaseita. Mily tutustuu muutenkin laitteiden mukana tulleisiin käsikirjoihin ja toteaa aseiden olevan häkellyttävän kalliita sekä luultavasti hyvin vaikeita huoltaa kenttäoloissa.

Etenkin Giovanni kiinnostuu taistelutietokoneen ja kypärän yhteistoiminnan ominaisuuksista ja paneutuu niihin. Muutaman sotilaan avulla hän havaitsee, että tietokone pyrkii osoittamaan käyttäjälleen aseistetut ihmiset uhkina ja kiinnittämään välittömästi huomion kohti suunnattuun aseeseen. Lisäksi siinä näyttää olevan aseeseen kytketty estojärjestelmä omien ampumiselle.

Gombei juttelee kapteeni Shuin kanssa ja neuvottelee coventrylaisille luvan tutustua laivan toimintoihin. Kapteeni on tullut siihen tulokseen, että japanilainen merialan ammattilainen ei ole aikeissa kaapata hänen laivaansa, ja vaikka hän suhtautuukin valtavaan matkustajajoukkoonsa hienoisella epäluuloisuudella, hän antaa heille silti luvan katsella ympäriinsä konehuoneessa kunhan eivät koske mihinkään.

Vaikka coventrylaisten makuutilat ovat ahtaasti kannen alla ja ruoka laivalla korkeintaan keskinkertaista, useimmat kylästä saapuneista ovat hyväntuulisia. Merimatka on vaihtelua maanviljelylle tai varastorakennuksessa kököttämiselle ja kannella maisemat ovat avarat. Vanzilvideeläinen ex-jengiläinen Wibeke Dekkers on omaksunut Mily Bruschlafilta schatzgräbermäisen lookin (ei suojapukua mutta varusteliivit ja reisitaskuhousut) ja hengaa saksalaisen rauniorotan kanssa. Hänen kanssaan on ystävystynyt nuori roomalainen orjatyttö Clavia,| huolimatta siitä ettei näillä ole juurikaan yhteistä kieltä.

Myös Irina Mialewski kulkee kannella vapaasti, tosin hänen mukanaan on aina joku coventrylaisista sotilaista. Mialewskilla on yllään lukollinen painovyö joka pitää huolen siitä, että jos hän päätyisi veteen, hän ei voisi uida pitkää matkaa.

Torstai, 5.1.


Iltapäivästä rannattomilla vesillä näkyy kalastusveneitä. Kapteeni Shuin mielestä tämä ei ole hyvä merkki. Kiikareilla sekä Infinityn kypärien läpi katsomalla näyttää siltä, että kalastamisen ohella kalastajat panevat tarkkaan merkille asioita Tay Xanista. Vene saattaa olla merirosvojen tunnustelija. Gombei näyttäytyy kannella haulikon kanssa siinä toivossa että tämä veisi rosvoilta taisteluhaluja.

Kalastajaveneiden poistuttua horisontista ilmestyy näkyviin vanha kulunut partiovene. Se ilmoittaa radioitse ja megafonilla olevansa Vietnamin saaristovartioston vene ja haluavansa tarkistaa laivan salakuljettajien varalta. Kapteeni vastaa laivan olevan vapaalla merialueella ja kieltää vartiostolta luvan nousta laivaan. Kiinaksi ja vietnamiksi käytävä argumentointi on molempiin suuntiin jähmeää. Kapteeni sanoo Gombeille epäilevänsä, että vaikka teknisesti lähellä on saaria joiden Vietnam katsoo kuuluvan itselleen, ei täällä oikeasti partioi mitään heidän vartiostoaan.

Lopulta myös vartioston vene lähtee pois. Sotilasryhmä pitää taktiikkapalaverin. Epäillään, että Tay Xan saattaa saada kimppuunsa merirosvoja yön tultua. Päätetään pitää yöllä vahtia kannella. Kapteeni Shuille kerrotaan, että ryhmä matkustajia voi huolehtia mahdollisesta merirosvouhasta. Kapteeni suhtautuu ensin tähän skeptisesti, mutta sitten hän näkee coventrylaisten aseistuksen.

Illan tullen Tay Xan varmistautuu vaikeuksiin. Mialewski suljetaan koppiinsa ja muutkin coventrylaiset pysyvät kannen alla jossa Ayela päivystää. Vahdit asetetaan keulaan ja perään. Keräilijöiden kypäräradioiden avulla sotilasryhmä pitää yhteyttä toisiinsa.

Perjantain vastainen yö


Puoli kahdentoista aikaan perässä vahtiva Mily huomaa valovahvistavan kypäränsä avulla horisontissa pisteitä jotka nopeasti kasvavat pimeänä ajaviksi veneiksi. Giovanni saapuu varmistamaan havainnon. Kytkemällä taistelutietokoneen päälle hän huomaa, että jokaisen veneen katolla on konekivääri. Ei ole epäilystäkään etteikö tulossa olisi ainakin jonkinlaisia hyökkääjiä. Luultavasti merirosvoja, tosin joku esittää myös huolestuneen mahdollisuuden Keräilijöistä.

Sotilasosasto kerääntyy laivan sillan katolle. Hyökkääjien veneitä on viisi. Kolme näistä jää hieman kauemmaksi kahden kaartaessa lähemmäs laivan kylkiä. Konekiväärit tuovat merirosvoille kantamaedun, kun taas puolustajien rynnäkkökiväärit ovat varsin kevyitä ja pienikaliiperisia.

Kypärän yönäkölaitteiston ansiosta puolustajat erottavat merirosvot selvästi. Giovanni, Mily ja Leonid käyttävät myös taistelutietokoneita, jotka maalaavat selvästi näkyvät aseet. Kun laivan kylkiä kohti tulevat veneet ovat 150 metrin päässä, puolustajat avaavat tulen samalla kun Tay Xan sammuttaa kaikki valonsa.

Ensimmäiset laukaukset pudottavat konekiväärimiehet kahdesta veneestä. Tietokoneavustettu tähtäys osoittautuu ällistyttävän tarkaksi ja sitä käyttävät osuvat lähes automaattisesti. Sillä osuu jopa vielä kaukana olevien veneiden miehiin. Konekiväärit kaukana vastaavat tuleen ja luoteja napsahtelee Tay Xanin perään. Sotilaat pitävät päänsä alhaalla, eikä tulituksella ole todellista vaaraa osua heihin. Sen sijaan laivan vierelle päässeet veneet ampuvat pienillä heittimillä kranaatteja laivaan. Giovanni puhkoo toisen veneen moottorin, tietokone osoittaa hänelle sen paikan.

Merirosvojen aseistus on yllättävän järeää ja kohteen vaihtaminen tietokoneavustetusti osoittautuu yllättävän vaikeaksi. Tietokone tuntuu tekevän vaikeasti ennakoitavaa uhka-arviointia ja suorastaan distraktoi tarkkaan tähtääviä ammattilaisia. Leonid on vähällä ampua Milyn, mutta tietokoneistettu omien tulituksen vastainen järjestelmä estää hänen asettaan laukeamasta. Giovanni puolestaan menettää täysin tilanteentajunsa, pudottaa aseensa ja kiskoo kypärän pois päästä nähdäkseen jotain; hän pudottaa aseensa alemmalle kulkuväylälle ja hypätessään hakemaan sitä kolhaisee itsensä kaiteeseen.

Tietokonetta käyttämättömät puolustajat pystyvät kuitenkin ajamaan merirosvoveneet puolustuskannalle osumalla veneiden miehistöön. Kaukana olevat veneet ampuvat vielä laivaa raketilla, mutta osuvat melko vaarattomasti laivan kovaan ulkorunkoon. Lopulta neljä viidestä veneestä kääntyy pakoon, viidennen moottori on rikki ja se makaa vedessä rampana.

Tay Xanin vauriot ovat pinnallisia eivätkä uhkaa laivan eheyttä tai liikkumiskykyä. Puolustajat ovat selvinneet vähillä vammoilla. Keneenkään ei ole osunut ja oikeastaan vain Giovanni on saanut enemmän vauriota. Se ei kuitenkaan häntä hidasta: hän haluaa käydä tarkistamassa pysäytetyn veneen ja ehkä kuulustella merirosvoja saadakseen varmuuden näiden alkuperästä. Tay Xanin pienellä veneellä hän ja Chulsoon Jong ajavat pysähtyneen rosvoveneen luokse. Chulsoon ei selvästikään ole innoissaan tästä tehtävästä ja katsoo Giovannin ottavan tarpeettoman riskin.

Kaksi merirosvoista on vielä elossa, molemmat haavoittuneita. He antautuvat ja heidät heitetään veneeseen. Giovanni ottaa myös veneestä konekiväärin ja kaiken muun mielenkiintoisen.

Tay Xanilla tietokonetähtäystä ja laajennettua näkökenttää käyttäneet potevat augmented realityn jälkishokkia joka ilmenee pahoinvointina ja oksenteluna. Tietokoneen käyttäminen tositilanteessa on sotkenut tasapainoaistia pahasti ja tuntuu siltä että järjestelmää on oikeasti opeteltava käyttämään. Kannen alla coventrylaiset ovat kunnossa ja Tay Xanin miehistökään ei ole saanut kuin naarmuja. Tieto merirosvojen ajamisesta pois otetaan vastaan riemulla.

Giovanni tahtoo kuulustella kahta vangittua merirosvoa. Hänen ilmeinen innokkuutensa saa Gombein ilmoittamaan, että kumpaakaan vankia ei tule kiduttaa. Giovanni suostuu tähän. Tarkemmalla vilkaisulla vangit ovat selvästi paikallisia: huonokuntoisia vietnamilaisia jotka puhuvat vain vähän kiinaa ja jotka ovat hyvin valmiita kertomaan Giovannille mitä tahansa. He sanovat olevansa läheisiltä saarilta käsin toimivan merirosvopäällikön väkeä ja olivat arvioineet Tay Xanin hyväksi saaliiksi jollaisia näille vesille tulee harvoin. Minkäänlaista yhteyttä Keräilijöihin ei ole havaittavissa. Kuulustelun jälkeen molemmat merirosvot teloitetaan ja heidän ruumiinsa annetaan pudota mereen. Vankien olemassaolosta ei muille coventrylaisille edes kerrottu; perätään että jotkut vastustaisivat näiden teloittamista.

Rosvojen raskas aseistus hieman hämmentää, mutta kapteeni Shui tietää kertoa, että näillä seuduilla on edellisen sodan jäljiltä yhä valtavat määrät huonokuntoista ylijäämäkalustoa joita rosvot käyttävät. Aseistusta luultavasti löytyy saarilta helpommin kuin ruokaa. Kapteeni on myös kiitollinen laivansa puolustamisesta ja ottaa vastaan merirosvoilta otetun konekiväärin.

Perjantai, 6.1.


Loukkaantunut Giovanni iskee silmänsä Ayelan hoitoryhmään värväämään Yahya Hamiin ja kehuu persialaisnaisen viehättävyyttä.

Johtoryhmä pitää aamun valjettua kokouksen. Ayela raportoi, että merirosvohyökkäyksen torjuminen on oikeasti nostanut coventrylaisten moraalia ja että oikeastaan heti kun kävi ilmi että hyökkääjät eivät olleetkaan Keräilijöitä suurin kammo haihtui. Akikon mielestä tämä on hyvin vaarallinen asenne, mutta hän ei kiistä korkean moraalin arvoa.

Pohditaan pitäisikö laivan miehistölle kertoa jotakin pakolaisten tilanteesta. Joidenkin mielestä tämä olisi oikeutettua, koska pakolaisten lähelläolo ja Infinityn sotakaluston näkeminen on jo saattanut heidätkin vaaraan - vähemmästäkin ihmisiä on jätetty Coventrylle.| Toinen näkökulma on, että totuuden kertomisesta olisi paikallisille tuskin lainkaan hyötyä ja pakolaisille se lisäisi riskiä huomattavasti. Gombei mainitsee, että kapteeni on nostanut laivan vauhtia: osasyynä on merirosvohyökkäys, mutta suurempana vaikuttimena saattaa olla, että nähtyään pakolaisten arsenaalin hän haluaa heidät pois laivaltaan mahdollisimman vikkelästi eikä tahdo tietää mitään näiden aikeista.

Lopulta johtoryhmä päätyy siihen, että Tay Xanin kapteenille tai miehistölle ei kerrota mitään. Tuumitaan myös seuraavaa siirtoa. Hong Kongissa Leonid on viemässä sotilaskaaderinsa Valkoisen tähden toimistolle, jonka oletetaan olevan Infinityn tukikohta. Tiedustelu- ja mahdolliseen valtausoperaatioon sisältyy suuria riskejä ja halutaan huolehtia, että jos sotilasoperaatio epäonnistuu, muut pakolaiset eivät jää kiinni heidän kanssaan. Todetaan, että on hyvä järjestää pakolaisille keino lähteä Hong Kongista - toinen laiva luultavasti - mutta sotilasryhmän ei tule tietää tarkalleen minne he menevät. Ehdotetaan, että jos pakolaiset jostain syystä joutuvat jäämään Dixie-2:lle he voivat olla kansainvälisillä vesillä, mutta harvat lopulta tahtovat jäädä sinne. Ainakin Akiko on vakaasti päättänyt ettei aio jäädä vuoteen 1967.

Heunggong, Kiina, sunnuntai, 8.1.


Hong Kongin lähestyessä muitakin laivoja alkaa näkyä. Kiinan rannikolla oleva miljoonakaupunki on valtavin ihmiskeskittymä mitä monet coventrylaiset ovat koskaan nähneet. Coventryn pikkukylän ja sadan tuhannen asukkaan Kuantanin jälkeen tässä on aivan oikea kaupunki jonka talot ovat korkeita ja satama todella vilkas.

Kapteeni Shui livauttaa satamaviranomaisille hieman rahaa ja laivaa ei tutkita tarkemmin. Samasta aikalinjasta tulevat ja kaupungissa aiemmin käyneet Gombei sekä Giovanni seisovat kannella ja hämmästelevät kaupunkia. Heidän tuntemansa Hong Kong 1950-luvulta näyttää täysin erilaiselta kuin tämä vuoden 1967 Heunggong - maastonmuodot ovat tuttuja, mutta arkkitehtuuri on monin paikoin täysin vierasta ja kaavaratkaisut toisenlaiset. Tämä tuntuu hyvin erikoiselta.

Laiva jää laituriin Kowloonin puolen satamassa. Coventrylaiset jäävät vielä toistaiseksi laivaan johtoryhmän selvittäessä minne heidät voitaisiin siirtää seuraavaksi. Gombei ja Akiko lähtevät etsimään mahdollisuutta vuokrata uusi laiva.

Maanantai 9.1. - keskiviikko 11.1.


Vaikka Heunggongissa on selvästi enemmän japanilaisia kuin Pahangissa ja heihin suhtaudutaan vähemmän dramaattisesti, Gombei kokee kaupunkiin sopeutumisen vaikeaksi. Kiinalaiset puhuvat hänelle sujuvaa japania ja käyttäytyvät kuin japanilaiset, ja lopulta komentajakapteeni tarttuu historiankirjaan hahmottaakseen kaupunkia paremmin. Historian opiskelu kertoo, että kaupunki tuli japanilaisten miehittämäksi 1924 ja eurooppalaiset heitettiin ulos oikeastaan ampumatta laukaustakaan. Heunggong ei tästä pahemmin hätkähtänyt ja kaupungin liike-elämä sekä kielikulttuuri on tasaisesti japanilaistunut viimeiset 40 vuotta - mutta japanilaisuus on ottanut vaikutteita kiinalaisuudesta ja tuloksena on omituinen kulttuurin sekamelska jossa Gombein on vaikea tuntea oloaan mukavaksi. Vaikka hän lopulta kokeekin helpottavaksi sen että Dixie-2:n Heunggong ei muistuta hänelle tuttua Hong Kongia, hän ei osaa suhtautua japanilaista kulttuuria imitoiviin kiinalaisiin.

Konkreettiset asiat hän ja Akiko saavat kuitenkin hoidetuksi. He päätyvät perustamaan yhtiön ja vuokraamaan tämän nimissä laivan. Suurin osa laivan töistä pystytään teettämään coventrylaisilla; ainoastaan kapteenin työ on kysymysmerkki.

Samaan aikaan Leonid vie muuta sotilasryhmäänsä tutustumaan kaupunkiin. Kartoista katsellaan Valkoisen tähden konttorin sijainti, mutta sen lähelle ei vielä mennä. Heunggong on vilkas ja kovassa kasvussa oleva metropoli jonka kaduilla on yksityisautoja, ratikoita ja moporiksoja. Ihmisissä näkyy kaakkoisaasialaisten ja japanilaisten lisäksi amerikkalaisia turisteja. Etnisiä afrikkalaisia ei täälläkään paljon ole. Mily kiinnittää erityisthuomiota kaupungin infrastruktuuriin. Darya ja Emanuel käyvät tekemässä kirjaostoksia.

Giovanni ostaa kukan ja jättää sen nimettömänä Yahya Hamille.

Pelinjohtajan mietintöjä


Hyvin yksinkertainen johdanto agenttiryhmän toimintaan ja Infinityltä vietyyn sotilasteknologiaan. Vältin tarkoituksella juonen liikaa mutkistamista tässä ja mielestäni ratkaisu oli oikea. Vieras aikalinja ja vieraat laitteet ovat edelleen hahmoille aivan tarpeeksi suuri haaste. Agenttiporukan ryhmädynamiikka tuntuu varsin lupaavalta. Kuten lienee selvää, pelin henkeen kuuluu että ammattilaiset ovat ammattitaitoisia, joten toimintakohtien detaljeista ei hirvittävästi tarvitse huolta kantaa; pelinjohto kertoo jos on syntymässä jokin moka johon hahmojen osaamistasolla tuskin syyllistyttäisiin.

Tämän valossa korostan, että Infinityn kaluston oli tarkoituskin olla vierasta ja hankalasti aukeavaa. Jos hahmot tuntuivat merirosvojen vastaisessa taistelussa amatööreiltä, tämä johtui omituisista laitteista joita he eivät osanneet käyttää. Esim. kypärän poistaminen taistelussa on täysin järjetön toiminta, mutta siinä vaiheessa kun ei näe mitään ja tasapainoaisti on täysin hukassa, alkeellinen selviytymisvaisto toimii juuri tuolla tavoin.

Pelauttaisin todella mielelläni kampanjaa nykyistä useamminkin, etenkin kun kahtia jakautuminen tarkoittaa että joitakin hahmoja nähdään nyt puolet siitä mitä aiemmin. Mutta aikatauluilleen eivät ihmiset paljon mahda.

Seuraavassa pelissä luvassa ihmissuhdehömppää, toivon.


<-- 019: Miehitys - 021: Kalpean Kristuksen seuraajat-->


CategoryPelit
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki