Wiki source for SicSemper001a


Show raw source

====Ayela: Primum non nocere====

[[SicSemper001| <-- 001: Kaikutarkkailu]] - [[SicSemper002| 002: Lohikäärme miesten joukossa -->]]

<<"Niihin taloihin, joissa käyn, menen auttaakseni sairaita, tekemättä tahallisesti mitään vääryyttä ja vahinkoa."
- ote Hippokrateen valasta
<<
::c::
Ayela herää hitaasti tuntemattomassa, pimeässä huoneessa. Ulkopuolelta kuuluu lukuisten yöeläinten ääniä ja jos ilma ei liikkuisi, olisi tukalan kuuma. Kurkkua kuivaa ja väsyttää.

Orientaalin näköinen hoitaja nimeltä **Yumiko** käy paikalla, valaisten huoneen kynttilällä. Ayelan silmät ovat valonarat. Hoitaja tarjoaa hänelle vettä mukista, ja selvittää sitten mitä kieliä hän puhuu; tarjotaan kiinaa, englantia ja arabiaa. Kun päädytään arabiaan, nainen poistuu sanoen hakevansa tulkin. Pian huoneeseen ilmestyy ehkä kuusikymmenvuotias arabinainen, joka kertoo nimensä olevan **Siddiqa al-Basra**, ja kysyy Ayelalta mitä tälle on oikein tapahtunut.

{{image class="left" url="images/siddiqa_al-basra.jpg" title="Siddiqa al-Basra"}}Ayela kertoo olleensa onnettomuudessa. Siddiqa kertoo hänen olevan sairaalassa, paikassa nimeltä Coventry, janoa ja heikotusta lukuunottamatta kunnossa. Ayelalta kerätään kattavat potilastiedot, mutta lukuunottamatta sitä että hänen toverinsa ovat kunnossa hänelle ei kerrota juuri mitään. Sitten hänet jätetään nukkumaan.

Myöhemmin yöllä Ayela herää uudemman kerran. Ympäristö ei muistuta enää Dubaita: ulkoa kuuluu rankkasade ja äänet ovat paljon aavikkoa rikkaammat. Itämainen hoitaja tuo aamiaista. Sairaala on hyvin hiljainen. Ayelalla on yllään uudet vaatteet, yksinkertaiset ja pellavasta tehdyt mutta hyvin istuvat. Pian Siddiqa ilmestyy jälleen huoneeseen, ja kertoo olevansa valmis vastaamaan Ayelan kysymyksiin.

Siddiqa kertoo, että Coventry sijaitsee parhaiden arvioiden mukaan Malakan niemimaalla ja on noin 700 asukkaan kylä. Hän myös kertoo, että kylän asukkaat ovat kaikki eri ajoista - Siddiqa itse on vuodesta 2000, mutta on asunut kylässä yli 20 vuotta. Asukkaat eivät ole täällä vapaaehtoisesti, vaan **Keräilijöinä** tunnettu joukko on toimittanut heidät sinne omista syistään. Coventrya ympäröi sademetsä, ja kylästä voi toki lähteä, mutta niemimaalla ei tunnu olevan ketään muuta. Mitään merkkejä muista ihmisistä ei ole löytynyt koko niinä 27 vuotena joina Coventry on ollut olemassa.

Coventryn tarkoitusta ei tiedetä - Keräilijöitä voisi yhtä hyvin kutsua vanginvartijoiksi, koska ketään he eivät ole koskaan pois Coventrylta noutaneet. Asukkaat saavat tehdä mitä haluavat, Keräilijät ovat vain nimittäneet Coventryn päällikön ja käytännössä sitten jättäneet heidät oman onnensa nojaan. Aina muutamien kuukausien välein Coventrylle saapuu lisää ihmisiä, joista tulee yhteisön jäseniä. Lapsia ei synny.

Keräilijöistä ei paljon tiedetä, tosin Siddiqa sanoo uskovansa että he ovat ihmisiä kuten muutkin. He eivät enää itse näyttäydy Coventryssa viidentoista vuoden takaisen kapinayrityksen jälkeen, ja vaikka he eivät itse haluakaan harjoittaa väkivaltaa, he ovat täysin kykeneviä nimittämään Coventrylle hallitsijoita jotka hoitavat kaiken heidän likaisen työnsä. Siddiqa mainitsee kapinan jälkeen nimitetyn päällikkö **Lucius Quarto**n joka ilmeisesti kukisti rajuin ottein kaikki yritykset häiritä kylän rauhaa.

Siddiqa sanoo, että Ayelastakin tulee nyt yhteisön jäsen, ja kysyy mitä hän osaa tehdä. Kun Ayela kertoo olevansa koulutukseltaan hoitaja, Siddiqa ilahtuu silminnähden ja kysyy haluaisiko hän toimia yhä hoitajana. Pätevästä hoitohenkilökunnasta on pulaa; Siddiqa sanoo itse olevansa sairaalan johtaja tosin nykyään "muut velvollisuudet" vievät paljon hänen aikaansa. Ayela myöntyy, ja Siddiqa sanoo koettavansa järjestää asian siten, että Ayela päätyy töihin sairaalaan. Tämä ei kuitenkaan ole hänen päätettävissään; Coventryn hallitsija lopulta määrää jokaiselle paikan yhteisössä. Siddiqa ei selvästi ole kovin mielissään hallitsijasta, muttei sano hänestä paljoa.

Siddiqa kertoo, että illalla Ayelan olo tulee olemaan parempi, ja että tuolloin hänet myös adoptoidaan yhteisöön, tai että hänelle osoitetaan paikka siinä. Kysymyksiin yhteisön lakien ehdottomuudesta Siddiqa vastaa Lucius Quarton sanoin: "Jotkut teistä ovat tottuneet siihen että halltisijan valta lähtee hänen kansastaan. Täällä taas kukaan meistä ei voi epäillä, etteikö hallitsija olisi korkeampien voimien asettama ja hallitsisi heidän mandaatillaan."

Ayela jaksaa jälleen kävellä, hän peseytyy ja katselee ulos sairaalan ikkunoista. Hän näkee meren ja joitakin korkeiden jalkojen varassa seisovia taloja. Kolme hyvin tiukan näköistä sotilasta pamppujen kanssa kulkee ohitse. Metallia ei juuri näy (tosin pieniä määriä sitä on Ayelan kengissä ja aiemmin Siddiqan silmälaseissa). Yumikon puutteellisella arabialla annetut rauhoittelut siitä, että mitään pelättävää adoptiossa ei ole vain huolestuttavat Ayelaa pahemmin.

Kun aurinko laskee, Ayelan huoneeseen saapuu Yumiko sekä lyhyt ystävällisesti hymyilevä kreikkalainen mies joka esittäytyy olevansa **Kyknos Polides**, Coventryn sairaalan ylilääkäri. Hän kertoo että [[TerveydenTalo| Terveyden talo]] on saanut luvan adoptoida Ayelan ja että tämä on nyt yksi heistä; hän kutsuu Ayelan syömään muun talon kanssa päivällistä.

Terveyden talo koostuu sairaalan henkilökunnasta: kreikkalainen Kyknos, japanilainen Yumiko, irlantilainen **Cowan**, meksikolainen **Diego** ja portugalilainen **Maria**. Varsinaista yhteistä kieltä ei ole, mutta keskustelu hoituu rutinoituneesti Coventryn pidginillä jossa on arabiaa, latinaa, kiinaa ja englantia sujuvasti sekaisin. Päivällinen on erittäin hyvä ja Terveyden talon ihmiset ovat valtavan riemuissaan Ayelasta. Siddiqan aiempi viittaus siihen että uudet tulokkaat ovat yhteisössä lähin vastine lapsille pitää selvästi paikkansa.

Tyypillisesti Coventryn talot on jaettu kielen ja kansallisuuden mukaan, mutta Terveyden talossa tärkeintä on taito lääkinnässä. Tämäkin vaihtelee melkoisesti alkuperäajankohdan mukaan, mutta Rooman keisarikunnasta kotoisin oleva Kyknos on omaksunut nykyaikaisempaa lääketiedettä. Selvästi myös talo jakaa parantajien etiikan. Lääkintää tarvitaan kylässä kuulemma paljon, koska 700 hengen yhteisö on taipuvainen riehumiseen. Diegon mukaan lasten puuttuminen on johtanut siihen että monet kyläläiset ovat taantuneet emotionaalisesti lähelle teini-ikää ja pienet piirit pitävät uskonnolliset ja kulttuurilliset erot elossa.

Sairaalaa esitellään Ayelalle. Se on puhdas ja hyvin hoidettu, mutta myös enimmäkseen selkeän alkukantainen: Coventry rakentaa kaiken itse eikä sillä juurikaan ole teknologiaa. Kuitenkin sieltä löytyy myös nykyaikainen leikkaussali joka saa sähköä vesimyllystä ja tarvittaessa myös pienestä puuhiiligeneraattorista. Lääkkeitä ja kriittistä lääkintätarpeistoa saadaan tuon tuostakin Keräilijöiltä, mutta muuta he eivät Coventrylle uusien asukkaiden lisäksi juuri toimitakaan.

Sairaalalla käy italialainen pariskunta jonka miehen päästä vuotaa verta; samalla kun häntä paikataan Yumiko tuumii että pariskunta on varmaan jälleen tapellut. Tähän ei koeteta puuttua, se otetaan elämän tosiseikkana.

Lopulta kaikesta uudesta tiedosta hengästynyt Ayela jää kahdestaan Kyknosin kanssa. He juttelevat pitkään paikallisesta luonnosta (sademetsässä on tiikereitä) sekä Coventryn yhteiskuntarakenteesta, [[CoventrynHistoria| historiasta]] ja hallinnosta. Kyknos sanoo päällikön nimen olevan **Tukulti-Ninib** ja hän tuntuu pitävän tätä vahvana hallitsijana, ehkä jopa liian suurena miehenä Coventryn kaltaiseen pieneen kylään.

Ayela vetäytyy omaan pieneen huoneeseensa nukkumaan.

===Pelinjohdon huomioita===

Taas pieni mutta olennainen virhe selostuksessa: Siddiqa ei itse asiassa ollut vuodesta 2004 vaan 2000.


[[SicSemper001| <-- 001: Kaikutarkkailu]] - [[SicSemper002| 002: Lohikäärme miesten joukossa -->]]


----
CategoryPelit
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki